"Кметълски истории. Катунът от Каварна" – емоциите на един уникален кмет

26.04.2017 г. 16:37:12 ч.
/
"Кметълски истории. Катунът от Каварна" – емоциите на един уникален кмет
Новата си книга "Кметълски истории. Катунът от Каварна" представи в Добрич Цонко Цонев. Втората книга на дългогодишния градоначалник на крайморския град, голям фен на рок музиката и инициатор на всички издания на „Каварна рок фест“ се явява естествено продължение на „Кметълски истории“. В 14 глави  авторът повдига завесата над интересни случки извън сцената с едни от най-великите рок музиканти, идвали в България.
На представянето на "Кметълски истории. Катунът от Каварна" в  ресторант "Вила ди Полета" присъства и кметът на Добрич Йордан Йорданов. Цонев му благодари за концерта, който реализира миналата година в Добрич с участието на БТР и Джон Лоутън.
 

- Господин Цонев, преди да поговорим за новото издание, можете ли да направите равносметка за първата книга „Кметълски истории”, която се радваше на сериозен успех?
Първата шестваше из цялата страна. Беше в продажба в различни обекти като бензиностанции и търговски вериги, книжарници. В моето турне обиколих над 70 града. Може би, съм я представил пред над 10 хиляди души. Това се случи в барове, ресторанти и във всякакви други места, с изключение на библиотеки и читалища, но такава й беше съдбата. Такава е и втората част. Така че като мащаби мога да кажа, че представянето беше много голямо.
- Кое е нещото, което на читателите им допада най-много? Прочели са я, защото са фенове на рока или самите истории са това, което ги привлича?
Историите са интересни, тъй като те не са ги знаели. Това, което се случва зад сцената , то е, което хората не виждат, когато слушат  своя любим изпълнител. Интерес за тях представлява именно да научат това, което няма как иначе да узнаят. В новата книга има и много други неща, освен случки с рок музиканти. Те са свързани със сегашната действителност  и това, което е Каварна през последната година и половина, а не само големите концерти. Тук са включени глави за Deep Purple, за Scorpions и др.
- Какво имате предвид под тези нови събития в Каварна?
Новите събития са, например, преместването на рок концерта за Нова година с Йорн Ланде от Каварна в Пловдив, преместването на Джулая – от Камен бряг в Тутракан, как махнаха винилите от спортната зала. Въобще много пресни неща, за които обаче се знае малко.
Така че показвам всичко хубаво, което се е случило, как се създава музика и сега как се унищожава. Именно последната глава е за това как изглежда Каварна в момента. Надявам се след две години да има отново светлина в тунела.
А самата книга започва с „Пътеводител на галактическия катунджия” -  турнето от миналата година, в което представих първата книга. То разбира се включва и промоцията на същото това място в Добрич. Описани са много интересни моменти от турнето като срещата ми с мъж от Свищов на име Манчестър Юнайтед. Така се е кръстил човекът, дори  е татуирал емблемата на английския клуб на челото си. Друга случка е свързана със среща в Разград, на която  имаше баби, дядовци и внуци, рокаджии с черни тениски. Освен това, присъстваха фенове на Левски, които донесоха черешово топче, което гръмна.
 - Кое в книгата ще предизвика най-голям интерес?
Най-интересното за мен ще бъдат 10-те топ куриоза, които съм сметнал, че са най-интересни. Описал съм тези 10 случки в отделна глава. Те са много динамични. Четат се лесно и мисля, че са номер 1 в тази част.
- Има ли рок музиканти, които все още не са попаднали в книгите?
Общо взето, в двете книги съм обхванал  всички големи събития. Почти 100% от най-големите концерти и фестивали, с най-интересните моменти, съм ги включил.
- А възможно ли е да издадете трета книга за фестивала, който предстои да направите през юни?
Този фестивал е сложно събитие – в Могилово ще бъде, много голям фест, но едва ли цяла книга само за един  фестивал. Може би, малко ще си почина от книгите, но не от представянето, а от писането. Защото то също изисква доста усилия. Сега ми предстои доста време да обикалям из страната с новата книга, така че ще бъде доста интересно. По-нататък ще мисля какво да правя.
- Със сигурност през това време не сте се занимавали само с промотиране на книгата. Какво друго правихте?
Концерти, фестивали, работя и по програма на Съвета на Европа „Ромакт”, която е директно към Европейската комисия. Фестивалът в Ловеч, тази година – този, който ще бъде в Чирпанско – „Мидалидаре рок фест“ в Могилово. Миналата година организирах доста събития, включително и концерта с Джон Лоутън в Добрич. Тоест това, което правих като кмет, и мисля, че добре се получава. Отделно съм съветник в Общинския съвет в Каварна и съм опозиция на сегашното управление. Така че се занимавам и с местна политика. Отделно имам и частна фирма. Така  че работя в много насоки, на различни места и не остава много време за почивка. Но аз така съм свикнал през последните 20 години. Иначе ще ми е скучно, ако не е динамичен начинът ми на живот.
- Казахте местна политика, а националната следите ли я?
Да, наблюдавам я. Включвам се, когато преценя, че си заслужава да участвам. Имам си своите пристрастия. Ще видим как ще се развие – в момента ври и кипи.
- Как виждате бъдещото управление на страната?
Ясно е, че ще има. Но мандата и времетраенето не вярвам някой в България да може да ги предвиди. Може  да има някой наследник на баба Ванга да го каже, но не е в моите възможности.
- Как продължава турнето? 
Не мога да кажа. Правя графика седмица за седмица. Тази седмица съм в Каварна, Тутракан, Силистра и Русе, следващата – във Варна. Катунът продължава да се движи.
 
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика