"Нова Македония": Конституционният съд решава за насрочването на референдума за името

19.09.2018 г. 10:33:37 ч.
/
"Нова Македония": Конституционният съд решава за насрочването на референдума за името
Десетина дни преди провеждането на референдума, на който гражданите трябва да се произнесат дали са за влизане на държавата в ЕС и НАТО с приемането на договора между Македония и Гърция, Конституционният съд трябва да разгледа инициативите на партия Левица и на Световния македонски конгрес за конституционността на решението за неговото насрочване, съобщава вестник "Нова Македония", предава БТА.
Конституционният съд съобщи, че решението за референдум, прието на 30 юли 2018 г. от парламента на Република Македония, е в дневния му ред на 19 септември, на 21-то заседание на съда, пише изданието. Партията Левица внесе инициатива, тъй като смята, че насрочването на референдума противоречи на конституцията. Според тази партия решението за референдума е противоконституционно, тъй като в документа липсват необходими по закон елементи и става дума за манипулативен и многозначен въпрос. Според тази партия референдумът се отнася за влизането в Европейския съюз - нещо, което подлежи на други правила за взимане на решение, отбелязва изданието.
Вестник "Слободен печат" съобщава, че албанският президент Илир Мета е призовал албанците в Македония да участват в референдума, който ще се състои на 30 септември и да гласуват за сигурно европейско бъдеще на страната. Посланието на Мета бе отправено след среща с лидера на Демократичната партия на албанците в Македония Мендух Тачи. Двамата събеседници разговаряли за ситуацията в Македония и предстоящия референдум, който се очаква да сложи край на проблемите с Гърция.
Това е шанс, който не трябва да се пропуска, няма нито план Бе, нито план Це, на които може да се надяваме, пише в заглавие вестник "Слободен печат", информирайки за поредната проява от кампанията за референдума на коалицията "За европейска Македония", която се е провела вчера в Кратово. Убеден съм, че цяла Македония ще вземе историческо решение. Това е шанс, който не се пропуска. Нашият народ знае колко исторически важно е да не пропуснем този шанс, заявил македонският премиер на  митинг в Кратово.
акедонският премиер на  митинг в Кратово.
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Дачиан Чолош – новият лидер на либералите в ЕП
Дачиан Чолош – новият лидер на либералите в ЕП
Десетки пострадали при силно земетресение в Япония
Десетки пострадали при силно земетресение в Япония
Горбачов за Чернобил: Не криехме истината в първите дни, просто не знаехме
Горбачов за Чернобил: Не криехме истината в първите дни, просто не знаехме
Москва към Вашингтон: Откажете се или рискувате война с Иран
Москва към Вашингтон: Откажете се или рискувате война с ИранЯндекс.Метрика