1,2 млн. българи летуват всяка година в Гърция

09.11.2018 г. 10:04:45 ч.
/
1,2 млн. българи летуват всяка година в Гърция
Около 1,2 млн. българи всяка година отиват на почивка в Гърция, а почти толкова елини идват у нас за туризъм. През миналата зима от 1,6 млн. чужденци в зимните ни курорти, 400 хиляди са дошли от южната ни съседка. От началото на 2018 г. вече над 800 хил. гърци са посетили България. Това заяви в ефира на бТВ, министърът на туризма Николина Ангелкова.
Тя отчете още, че от началото на 2018 г. 5,5 млн. чужди туристи са посетили нашата страна, което е 3,1% повече на годишна база. „Вече сме устойчива дестинация за туризъм”, уточни тя. Според нея основната ни цел е да създаваме условия за удължаване на сезоните в курортите. „За това освен да създаваме културно исторически маршрути, спа и балнео и гурме ние правим активна реклама година по-рано за да насочим вниманието към зимните ни курорти”, добави тя. По думите й много е важно ски центровете да имат адекватна инфраструктура на броя туристи не само в Боровец, Банско и Пампорово, но и на Витоша, а също и към зимните курорти в Стара планина. „В общините в Балкана хората се надяват ски туризмът да се развие и там и общините да получат по-големи възможности за развитие. Това е заложено в стратегията за развитие на туризма в България до 2030 г.”, добави министърът.
Относно споровете около Витоша, Ангелкова заяви, че целта на работната група с участието и на други министерства е да се промени планът за управление на националния парк, но единствено за да бъдат подменени лифтовете и ски влекове, които са най-екологичният транспорт. И по този начин да се подобри достъпът на софиянци и гостите на столицата до планината. „За това е предвиден изключителен строг контрол и в нашето и в законодателството на ЕС ние ще следим за това да няма нарушения. На Витоша друго строителство категорично няма да има”, увери тя.
За единната система за туристическа информация, министърът припомни за започналата реализация на проекта. „През януари ще бъде показана демоверсията на системата. След това ще започне свързването на всички места за настаняване с НАП, МВР и общините. Системата ще ни даде изключителна възможност за контрол и анализ на данните. Основната идея е за излизане на сивия сектор в туризма на светло”, добави Ангелкова.
Снимка:www.monitor.bg
Източник:Monitor.bg

Коментирайте
Подобни новини
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
Нова ТВ официално е на Домусчиеви, КЗК одобри сделката
Нова ТВ официално е на Домусчиеви, КЗК одобри сделката
Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева
Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева
Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.
Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.Яндекс.Метрика