100 г. ФК Добруджа: Сергей Димитров – най-скъпият изходящ трансфер в историята на „Добруджа“ (ВИДЕО)

06.11.2019 г. 11:19:16 ч.
/
100 г. ФК Добруджа: Сергей Димитров – най-скъпият изходящ трансфер в историята на „Добруджа“ (ВИДЕО)
Първите стъпки на Сергей Димитров във футбола са в село Карапелит, където е роден през 1966 г. Когато е на 13, е приет в спортния интернат в Добрич и постъпва в школата на „Добруджа“. По това време конкуренцията за влизане в тях е много ожесточена – за 12 места се борят 120 кандидати. През 1983 г., когато е в десети клас, е извикан в първия отбор от наставниците Иван Василев и Божил Колев. Още на 16 години Сергей Димитров дебютира в мъжкия футбол, като играе в нападение заедно с легендарните братя Иван и Венцислав Петрови.

През 1985 г. достига до второто място в България с юношите старша възраст на „Добруджа“. Финалният турнир на първенството е в Толбухин. Домакините печелят група, в която са още „Берое“ и „Ботев“ (Пловдив). Съперник в мача за републиканската титла е ЦСКА, който се справя с „Черно море“ и „Спартак“ (Варна) в другия поток. За своя голяма изненада добруджанци научават, че финалът се мести на националния стадион „Васил Левски“ в София, което изведнъж дава домакинско предимство на столичния тим. ЦСКА с Любослав Пенев и Емил Костадинов в състава си печели финала с 4:2. От вицешампионския отбор на “Добруджа“, воден от Васил Великов, в мъжкия отбор се налагат Сергей Димитров, Стефан Георгиев и Минчо Кондов.

Голямата мечта на всички в отбора и града е постигната през сезон 1990/1991 г. Възможността за атака на А група се открива в средата на пролетния полусезон, след важна победа над „Светкавица“ в Търговище, след която „Добруджа“ настига конкурентите „Доростол“ (Силистра), „Черно море“ (Варна) и „Академик“ (Свищов). Два гола за така важния успех с 3:2 бележи Мариян Кирчев, който изтърва автобуса, след като до 6 часа е бил на дискотека. С колата на президента на клуба успява да настигне съотборниците си в Нови пазар. И докато изчакващите го футболисти се тонизират преди мача с кафе, Мариян Кирчев, за да изтрезнее, си поръчва 3 бири, които явно дават криле на нападателя и той прави уникално силен мач в Търговище. Така започва победната серия на „Добруджа“, която приключва с решителното 1:0 в Монтана в последния кръг на първенството.

В юношеските си години Сергей Димитров е централен нападател, впоследствие е използван като десен бек или дефанзивен халф, а в А група се налага като стопер, като 3 сезона си партнира в центъра на защитата с либерото Валентин Пейчев. Още в третия кръг след влизането при майсторите целият отбор показва много силна игра за победата над „Левски“ с 1:0 на препълнения стадион „Дружба“ – публика има и по дърветата и по пистата. Сергей Димитров се справя отлично със задачата да пази персонално звездата на сините Наско Сираков. Скоро след това двамата се засичат на светофар в София, докато защитникът на „Добруджа“ отива на занятия в НСА. За изненада на Сергей, Наско Сираков го разпознава, спира колата, поздравява го за силната игра и победата, и го кани да отидат да пият кафе.

През лятото на 1994 г. Сергей Димитров е закупен от „Спартак“ (Варна) за един милион лева. Така той става най-скъпопродадения местен футболист в историята на футболен клуб „Добруджа“ – сума, която влиза директно в касата на клуба.

След 3 сезона и половина във Варна, в началото на 1997 г. Сергей Димитров се завръща в родния си клуб. Носи отново жълто-зеления екип в продължение на година и половина.

През 2009 г. Сергей Димитров влиза в 5-членния борд на директорите на ФК „Добруджа“. Той става президент на клуба след като общината изкупва акциите на Величко Найденов. Сергей Димитров е член на Управителния съвет на клуба до 2016 г.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години
С най-модерен робот се сдоби новата зала за тенис на маса в Добрич (ВИДЕО)
С най-модерен робот се сдоби новата зала за тенис на маса в Добрич (ВИДЕО)
ВК Добруджа 07 е домакин на срещи от Квалификационен турнир при момичетата под 16 години
ВК Добруджа 07 е домакин на срещи от Квалификационен турнир при момичетата под 16 години
Ясни са представителите на област Добрич в зоналния етап на Ученическите игри по баскетбол
Ясни са представителите на област Добрич в зоналния етап на Ученическите игри по баскетбол



Яндекс.Метрика