Начало >Добруджа >Регионални

1189 ученици влизат в класните стаи в община Тервел. Първокласниците са 113

12.09.2019 г. 13:44:31 ч.
/
1189 ученици влизат в класните стаи в община Тервел. Първокласниците са 113
1189 ученици ще се обучават в осемте училища в община Тервел, като тази година са със 70 по-малко от миналата учебна година. В общинския център броят на учениците ще е 770.
Първокласниците тази година са 113, с 15 по-малко от миналата година. Запазва се броят на постъпващите в първи клас деца в селата Зърнево и Коларци. В Тервел първолаците са 60.
В Община Тервел работят 7 общински и 1 държавно професионално училище.Две от тях са средни, 2 обединени, 3 основни и 1 начално.
В Началното училище в Каблешково ще има 1 подготвителна полудневна група. С Решение на Общинския съвет, са утвърдени общо 34 маломерни и 3 слети паралелки.
В училището в Коларци е довършена изолацията и фасадната мазилка на цялата училищна сграда, след като през миналата година бяха санирани само две от ограждащите стени. В ремонта на училището през двете години са вложени 45 000 лв. от общинския бюджет. До края на строителния сезон (15.11.2019 г.) нови открити площадки за игра ще имат в СУ “Йордан Йовков“ гр.Тервел и в ДГ „Детелина“ в гр.Тервел. Общо инвестицията в тези две площадки е в размер на 415 х.лв. с ДДС, а средствата за площадката в училището са осигурени с Постановление на Министерски съвет, а за тази в детската градина от ПРСР 2014-2020. Всички училища вложиха собствени средства за текущи ремонти и освежаване на помещенията.
 
438 деца ще се обучават в детските градини в община Тервел. Броят им сравнение с миналата година се запазва.В общинския център има три детски градини с общо 11 групи и 227 деца. По селата работят 9 детски градини с 13 групи. Шестдесет и двама учители и директори ще се грижат за обучението и възпитанието на децата.
През 2019 г., за дофинансиране на детските градини, Община Тервел е предвидила 273 857 лв.
През това лято частично е ремонтиран покривът в ДГ № 3 „Първи юни" в гр.Тервел, както и ремонт на кухненски блок, сервизни помещения, занимални и спални. В ДГ с. Орляк е извършен ремонт на кухненския блок, в ДГ Безмер- сервизни и тоалетни помещения. В ДГ №2 „Здравец“ и в Детската ясла са закупени нови легла и матраци, в детските градини с по 1 разновъзрастова група са доставени нови кътове за игра. В ДГ 1 „Детелина“ е изградено видеонаблюдение (съвместно финансиране от родителите и Община Тервел), предстои ремонт на вътрешния двор, финансиран с проект по ПРСР 2014-2020 на стойност 95 180 лв. без ДДС. В останалите детски градини са направени освежавания и почиствания на помещенията. 
Седем медицински сестри и двама фелдшери се грижат за профилактика на здравето в училищата и детските градини. Четири медицински лица отглеждат малките деца в детската ясла в гр.Тервел.
Всички учители пътуват напълно безплатно от домовете си до работните си места в селата от Общината. Общината дофинансира разходите за пътни на учители и медицински лица.

Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика