1276 кандидати на изпит по литература в СУ, 359 - по география

19.04.2015 г. 09:46:35 ч.
/
1276 кандидати на изпит по литература в СУ, 359 - по география
Софийският университет провежда днес един от най-големите изпити в първата си кандидатстудентска кампания - по български език и литература.

На него се явяват 1276 души.

Изпитът започва в 9 ч. и продължава четири астрономически часа.

Кандидатите имат право да избират между два варианта - да пишат аргументативен текст по определена от комисията в Алма матер тема върху творчеството на български автор от конспекта или да създадат аргументативен текст в избрана от тях жанрова форма на базата на зададени от комисията цитати от включени в конспекта литературни произведения.

Вариантите за формулировка за темите, както и изборът на цитатите, се правят от комисията в деня на изпита. Авторите, включени в конспекта за теми и цитати, са: Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев.

"Предлаганият формат на изпита е насочен към установяване на наличието на действени компетентности, а не на наизустени знания", категорични са от Алма матер. Проверката е насочена към:

- знания и умения за общуване в различни ситуации; 

- умения за разпознаване и използване на различни речеви регистри;

- умения за разбиране и осъзнаване на основните хуманитарни и обществени ценности и проблеми;

- знания за строежа и функционирането на езика и литературата;

- знания за историческия развой на литературния процес;

- умения за общуване с художествената творба – извличане на смисъл, осъзнаване на проблем, анализ и интерпретация;

- умения за създаване на аргументативен текст – организиране на изложението около някаква теза, аргументиране на тезата, съобразяване с изискванията на съответния жанр;

- практическо владеене на книжовно езиковата норма.

При формирането на оценката ще се вземе предвид оценяването в три основни групи компетентности: езикова, литературна и социокултурна, езикова и литературна компетентност.

Проверяващите ще следят за спазването на правописната, граматичната и пунктуационната норма, както и използваната лексика, доколко добре кандидатът познава и функционално борави с литературно-историческия материал, доколко адекватно отнася творбата към съответния литературно-исторически и социокултурен контекст, как интерпретира творбите в съответствие с техния жанр, сюжет, конфликти, система на персонажите и доколко владее и използва непротиворечиво специфична литературоведска терминология.

От 14 ч. в СУ започва изпитът по география. На него се явяват 359 души. Те ще решават тест от 100 въпроса - 40 от учебния материал за IX клас и 60 от материала за X клас. Кандидат-студентите ще имат три часа за решаването на теста и ще могат да сверят отговорите си с правилните на сайта на СУ няколко часа след края на изпита.

Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси, и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение.

Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.
Снимка:i2.offnews.bg
Източник:БФ Волейбол

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика