Начало >Добруджа >Регионални

1276 ученици ще учат в училищата в община Тервел през новата учебна година

14.09.2018 г. 12:44:15 ч.
/
1276 ученици ще учат в училищата в община Тервел през новата учебна година
1276 ученици ще учат в училищата в община Тервел през новата учебна година. Повече от половината от тях - 804 ще учат в общинския център – в средното училище и в професионалното. Маломерните паралелки в общината са 29, а слетите 5. Маломерни паралелки има във всички шест училища по селата, а слети - в селата Орляк, Каблешково, Коларци и Нова Камена.
Средищни са училищата в Коларци, Нова Камена и средното училище в град Тервел. Училището в с. Нова Камена е и защитено, а това в Коларци – и обединено.
Столово хранене има в шест от седемте общински училища. Общината субсидира всеки храноден в ученически стол с 0,50 лв. Останалите средства се осигуряват от родителите и/или от училищата.
 Извършва се монтаж на нов котел в ОУ в с.Безмер. Средствата – 24 000 лв. са осигурени от Община Тервел. Изцяло преасфалтирана е улицата, на която се намира най-голямото общинско училище – СУ „Йордан Йовков“ в гр.Тервел. Изградена е пожароизвестителна инсталация в ОУ в с. Орляк. Средствата – 4882 лв. са осигурени от общинския бюджет.Продължава закупуването на материали за предстоящото саниране на училището в с.Коларци. Тази година за това в общинския бюджет са заделени 21 000 лв.
 
Детските градини в община Тервел ще посещават 448 деца - с 37 по-малко от предходната учебна година. Те ще се възпитават в общо 27 групи. Самостоятелни подготвителни групи за 5 и 6 годишните малчугани, общо 5 групи, има в трите детски градини в гр.Тервел. В детските
градини в селата групите са разновъзрастови – в селата Зърнево, Безмер и Орляк те са по две, а във всички останали села има  по една група. В селата ще работят 11 детски градини с 15 групи, а в гр.Тервел – 3 детски градини с 11 групи. Деца от няколко села ще пътуват към детски градини в съседни населени места - от Сърнец, Балик, Божан, Бонево, П. Савово, Главанци, Градница и Кладенци. В гр.Тервел децата в детските градини ще са 207, а в селата - 216.
Продължава работата на логопедичния кабинет, който е устроен в Детска градина „Първи юни" в гр.Тервел.
През това лято е ремонтиран основно покривът  в ДГ № 1 „Детелина“ в гр.Тервел , както и басейнът в ДГ № 2. Разходвани са 43 х.лв. от общинския бюджет. В останалите детски градини бяха направени освежавания и почиствания на помещенията.
Три детски градини в общината ( ДГ „Първи юни“-Тервел, ДГ“Здравец“-Тервел и ДГ“Детски рай“ с.Зърнево) имат финансиране от ПУДООС за доставка и монтаж на съоръжения за игра на деца.Общината вече договори доставката с изпълнител. Стойността на съоръженията е 9500 лв.
Общинският детски комплекс запазва всички школи и състави в комплекса - Балет „Каприз", Вокална студия „Тервел", школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки, школа по математически науки. В комплекса работи и клуба по шахмат, в който също се учат деца.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Още един съветник в Каварна става независим
Още един съветник в Каварна става независим
Остават часове до края на благотворителния търг за Митко от Оброчище
Остават часове до края на благотворителния търг за Митко от Оброчище
75 години от спасяването на българските евреи от холокоста отбелязаха в Дончево
75 години от спасяването на българските евреи от холокоста отбелязаха в Дончево
С открит урок по история, посветен на 75 г. от спасяването на българските евреи НЧ „Светлина 1941“ отбеляза Деня на толерантността
С открит урок по история, посветен на 75 г. от спасяването на българските евреи НЧ „Светлина 1941“ отбеляза Деня на толерантносттаЯндекс.Метрика