Начало >Добруджа >Регионални

1276 ученици ще учат в училищата в община Тервел през новата учебна година

14.09.2018 г. 12:44:15 ч.
/
1276 ученици ще учат в училищата в община Тервел през новата учебна година
1276 ученици ще учат в училищата в община Тервел през новата учебна година. Повече от половината от тях - 804 ще учат в общинския център – в средното училище и в професионалното. Маломерните паралелки в общината са 29, а слетите 5. Маломерни паралелки има във всички шест училища по селата, а слети - в селата Орляк, Каблешково, Коларци и Нова Камена.
Средищни са училищата в Коларци, Нова Камена и средното училище в град Тервел. Училището в с. Нова Камена е и защитено, а това в Коларци – и обединено.
Столово хранене има в шест от седемте общински училища. Общината субсидира всеки храноден в ученически стол с 0,50 лв. Останалите средства се осигуряват от родителите и/или от училищата.
 Извършва се монтаж на нов котел в ОУ в с.Безмер. Средствата – 24 000 лв. са осигурени от Община Тервел. Изцяло преасфалтирана е улицата, на която се намира най-голямото общинско училище – СУ „Йордан Йовков“ в гр.Тервел. Изградена е пожароизвестителна инсталация в ОУ в с. Орляк. Средствата – 4882 лв. са осигурени от общинския бюджет.Продължава закупуването на материали за предстоящото саниране на училището в с.Коларци. Тази година за това в общинския бюджет са заделени 21 000 лв.
 
Детските градини в община Тервел ще посещават 448 деца - с 37 по-малко от предходната учебна година. Те ще се възпитават в общо 27 групи. Самостоятелни подготвителни групи за 5 и 6 годишните малчугани, общо 5 групи, има в трите детски градини в гр.Тервел. В детските
градини в селата групите са разновъзрастови – в селата Зърнево, Безмер и Орляк те са по две, а във всички останали села има  по една група. В селата ще работят 11 детски градини с 15 групи, а в гр.Тервел – 3 детски градини с 11 групи. Деца от няколко села ще пътуват към детски градини в съседни населени места - от Сърнец, Балик, Божан, Бонево, П. Савово, Главанци, Градница и Кладенци. В гр.Тервел децата в детските градини ще са 207, а в селата - 216.
Продължава работата на логопедичния кабинет, който е устроен в Детска градина „Първи юни" в гр.Тервел.
През това лято е ремонтиран основно покривът  в ДГ № 1 „Детелина“ в гр.Тервел , както и басейнът в ДГ № 2. Разходвани са 43 х.лв. от общинския бюджет. В останалите детски градини бяха направени освежавания и почиствания на помещенията.
Три детски градини в общината ( ДГ „Първи юни“-Тервел, ДГ“Здравец“-Тервел и ДГ“Детски рай“ с.Зърнево) имат финансиране от ПУДООС за доставка и монтаж на съоръжения за игра на деца.Общината вече договори доставката с изпълнител. Стойността на съоръженията е 9500 лв.
Общинският детски комплекс запазва всички школи и състави в комплекса - Балет „Каприз", Вокална студия „Тервел", школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки, школа по математически науки. В комплекса работи и клуба по шахмат, в който също се учат деца.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика