Начало >Добруджа >Общество

16 септември - Звънецът бие!

16.09.2019 г. 07:40:52 ч.
/
16 септември - Звънецът бие!
650  са първокласниците в град Добрич през тази учебна година. Отчита се увеличение на първокласниците с 35, след като през миналата година те са били общо 615. В СУ „П. Р. Славейков“ ще има една паралелка повече 1 клас, като ще станат 5.
Общо учениците в общинските училища в Добрич през новата учебна година ще бъдат 7430 в 335 паралелки.
Детските градини в Добрич ще посещават 2150 деца. Увеличават се тези в първа група – от 487 през миналата година на 535 през тази. Откриват се две нови групи – в ДГ 23 и ДГ 32. Около 400 деца са обхванати в яслите в Добрич.
 
Общо 1070 са учениците в община Добричка, като първокласниците за новата учебна година ще бъдат 130. Във всички училища и детски градини са обезпечени условията за безпроблемно протичане на учебния процес, посочват от община Добричка, на чиято територия функционират 1 средно училище, 2 обединени училища, 10 основни училища. Учебната година започва с 585 деца от 2 до 6 годишна възраст, разпредели в 30 детски градини, които осъществяват целодневна организация на обучение и възпитание. Във всички 13 училища се осъществява целодневна организация на учебния ден. Осигурен е специализиран превоз за пътуващите ученици и деца.
Тази година Община Добричка задели финансов ресурс за текущи и основни ремонти в училищата и детските градини на стойност 268 520 лв. Предстои оборудване с нови детски легла в 6 детски градини в селата: Лясково, Стефан Караджа, Пчелино, Ф.Денково, Бранище и Воднянци.
Извършени са частични ремонти на покривни конструкции, физкултурни салони, учебни работилници, санитарни възли, подмяна на дървена дограма с PVC в класни стаи и коридори, поставяне на ламинат в класни стаи, асфалтиране на спортни площадки, боядисване, освежаване на класни стаи и кабинети.
На тържествата по случай първия учебен ден в училищата и детските градини ще присъстват представители на общинската администрация, кметове, кметски наместници, родители, жители на община Добричка. Кметът на община Добричка ще открие новата учебна година в Обединено училище “Добри Войников“ село Победа. Всички първокласници ще получат подаръчни комплекти /моливи и тетрадки/ от кмета инж.Тошко Петков
 
 
През тази година броят на учениците в община Генерал Тошево е 1071. Училищният звънец ще бие  за първи  път за 84 първокласници.  В първият учебен ден  те ще получат подарък - книжка с лично послание от кмета на общината Валентин Димитров.  На 68 ученици  им предстои завършване, съобщиха за радио „Добруджа” от общинската администрация.  Създадени са условия за нормално протичане на учебните занятия.  Сградите на училищата са освежени, към своя край е ремонта на спортната зала в СУ „ Никола Вапцаров” в гр. Генерал Тошево, допълват още от общината.
Общият брой на учениците на територията на община Шабла е 292-ма. От тях 30 са първолаците, за които училищният звънец ще бие за първи път на 16-ти септември, каза за радио „Добруджа” кметът Мариян Жечев. За всички тях ще има и подаръци в първия учебен ден, осигурени от общинската администрация. За  учащите  се на територията на морската община са създадени условия за нормално протичане на учебните занятия. Ремонтните дейности в  СУ „Асен Златаров” са приключили, допълни кметът. През летните месеци там е извършено саниране на  оставащата южна част на фасадата, както и на физкултурния салон в учебното заведение.
 
1189 ученици ще се обучават в осемте училища в община Тервел, като тази година са със 70 по-малко от миналата учебна година. В общинския център броят на учениците ще е 770.
Първокласниците тази година са 113, с 15 по-малко от миналата година. Запазва се броят на постъпващите в първи клас деца в селата Зърнево и Коларци. В Тервел първолаците са 60.
В Община Тервел работят 7 общински и 1 държавно професионално училище.Две от тях са средни, 2 обединени, 3 основни и 1 начално.
В Началното училище в Каблешково ще има 1 подготвителна полудневна група. С Решение на Общинския съвет, са утвърдени общо 34 маломерни и 3 слети паралелки.
В училището в Коларци е довършена изолацията и фасадната мазилка на цялата училищна сграда, след като през миналата година бяха санирани само две от ограждащите стени. В ремонта на училището през двете години са вложени 45 000 лв. от общинския бюджет. До края на строителния сезон (15.11.2019 г.) нови открити площадки за игра ще имат в СУ “Йордан Йовков“ гр.Тервел и в ДГ „Детелина“ в гр.Тервел. Общо инвестицията в тези две площадки е в размер на 415 х.лв. с ДДС, а средствата за площадката в училището са осигурени с Постановление на Министерски съвет, а за тази в детската градина от ПРСР 2014-2020. Всички училища вложиха собствени средства за текущи ремонти и освежаване на помещенията.
 
438 деца ще се обучават в детските градини в община Тервел. Броят им сравнение с миналата година се запазва.В общинския център има три детски градини с общо 11 групи и 227 деца. По селата работят 9 детски градини с 13 групи. Шестдесет и двама учители и директори ще се грижат за обучението и възпитанието на децата.
От началото на  учебната 2019/2020 Гимназия „Райко Цончев“ предлага на своите ученици  поредната уникална възможност – да изучават китайски като трети чужд език.  12 момичета и момчета  от 8 до 12 клас  ще посещават уроците на младия специалист Лили Симеонова   и ще трупат знания за китайската култура и език. Плановете на ръководството на училището и на преподавателя са обучението да се осъществява в тясно сътрудничество с  Института „Конфуций“ съм Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ .
 
Седем учителски места са все още незаети  ден преди откриване на новата учебна година. Това е видно от справката на Бюрото по труда. Свободните педагогически позиции са за логопед, начален учител,  за двама преподаватели по история  и по един по английски,  приложна информатика и помощник-учител. За социална работа с деца и младежи се търси специалист - образователен  медиатор.
Другите обявени работни места за висшисти са за лекари, трудотерапевт, счетоводител, графичен дизайнер, технолог производство на облекло, администратор на хотел със специалност терапия и рехабилитация.
За среднисти възможностите, които предлага трудовата борса  са да кандидатстват за бармани, електротехници, машинни оператори, хладилни техници, заварчици, шлосери, стругари, шивачи на обувки, кроячи, гладачи, контрольори по качеството, животновъди, касиери, охранители, диспечери.
В началото на есента все още наемат готвачи за работа в курортите по морето, както и сервитьори и камериерки. Пет позиции са обявени за продавач-консултанти в сферата на търговията на едро и дребно.
15 свободни места има за зареждачи на материали и полуфабрикати, като  изискването е да  имат завършено  минимум  основно образование. Безработните без специалност могат да започнат като пакетировачи, водопроводчици, шивачи на облекло, както и да се включат в ръчното производство на обувки.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика