Начало >Добруджа >Общество

18 случая на туберкулоза в областта през 2017

22.03.2018 г. 14:12:54 ч.
/
18 случая на туберкулоза в областта през 2017
18 са  регистрираните случаи на туберкулоза през 2017 година  в областта, съобщават от РЗИ Добрич. Това са 13 вероятни и 5 потвърдени случая. Броят на болните през 2016 е бил  28 (11 вероятни и 17 потвърдени).   
Засегнати са 6 от общините. Водещи, със заболяемост над средната за областта,  са община Добрич с 9 случая и община Балчик с  4-ма  заболели. Следват Добричка община с  2-ма  болни, Ген. Тошево, Каварна и Тервел с по  един случай.   В по-голямата си част  болните са от мъжки пол, коментират от РЗИ. Тенденцията е за намаляване на броя на заболелите от  туберкулоза, посочват специалистите.
Световеният  ден за борба с туберкулозата е 24 март. По данни на Световната здравна организация през 2016 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. Това са мигранти и хора, търсещи убежище, лица, употребяващи наркотици, проституиращи, възрастните хора, жените и децата, които са маргинализирани, лица от ромска общност и др.
Въпреки значителния напредък през последните десетилетия в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от десетте причини, която води до смърт. По експертна оценка на СЗО над 4 500 лица на ден загубват живота си от болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването.
Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.
Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.
В България през последните години се  наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Намаляването й се дължи на предприетите координирани  дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво и съвместните действия на Министерство на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведе под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира върху поемането на ангажимент за прекратяване на туберкулозата, не само на най-високо политическо ниво, но и на всички нива от кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в собствената си работа или терен.
 
 
 
Снимка:paragraf44.com

Коментирайте
Подобни новини
„Моят град“: Кметът на Добрич с разяснения за ремонта на центъра (ВИДЕО)
„Моят град“: Кметът на Добрич с разяснения за ремонта на центъра (ВИДЕО)
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца



Яндекс.Метрика