Начало >Добруджа >Общество

19 септември – Европейски ден без загинали на пътя (ВИДЕО)

14.09.2018 г. 14:00:05 ч.
/
19 септември – Европейски ден без загинали на пътя (ВИДЕО)
За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ТИСПОЛ в рамките на Европейската седмица на мобилността в страните – членки на ЕС ще се проведе Европейски ден без загинали на пътя –EDWARD ( Europian day without a road death). Денят е 19 септември, като операцията ще се проведе на  територията на цяла България, а целта е да не се допуснат ПТП със загинали.
Европейската седмица на мобилността ще се протече от 16 до 22 септември,  като за нашата страна мотото на инициативата е „Безопасни мобилни комбинации за живот”
На страницата на проекта EDWARD е активен брояч, отчитащ оставащите дни до старта на операцията в 00.00 часа на 19 септември, заяви шефът на КАТ – Пътна полиция Жулиян Минев. Чрез интернет страницата на МВР и на Пътна полиция ще се отчитат настъпилите произшествия , при които има пострадали хора. Създадена е организация и на местно ниво на всеки час да се подава такава информация в Гл.дирекция Национална полиция, както и за това дали водачите са употребили алкохол или наркотици. Засилено ще е полицейското присъствие както по вътрешно-градската мрежа, така и по пътните артерии в областта. В интернет от днес е активна специална страница, която е посветена на EDWARD. Там са поместени линкове за регистрация на партньори, участие във фотоконкурс и форма обещание за пътна безопасност.  В Добричка област през 2017 г. няма регистрирани пътни участъци с концентрация на ПТП, заяви Жулиян Минев, уточнявайки че за такъв се смята участък, където за 1 година са се случили минимум три ПТП в отрязък от 600 метра.
Осигуряване на безопасността на пътя е един от основните приоритети на Областно пътно управление, заяви неговият директор Георги Стратиев. Той потвърди, че няма участъци с концентрация на ПТП, като допълни, че когато предходната година е имало, то те са били само с материални щети. Той изказа задоволство от провеждане на подобни инициативи, тъй като те спомагат да се промени поведенческия модел на водачите и да се създаде обществена нетърпимост към техните отрицателни прояви. На 19 септември всички униформени автомобили на ОПУ ще се включат в акцията, повишавайки вниманието на участниците в движението. Инж. Стратиев спомена, че в  момента се извършват анализи на интензитета на движение в определени участъци, които предстои да бъдат включени в тол-системата и там се извършва ръчно преброяване на преминаващите МПС.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 
  

 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 20 ноември
Времето на 20 ноември
Община Добрич ще депозира проектно предложение за цялостно управление на трафика в града (ВИДЕО)
Община Добрич ще депозира проектно предложение за цялостно управление на трафика в града (ВИДЕО)
 Все още има щедри хора с добри сърца, убедена е Сабина Дукова след бала на Дамски клуб „Майчина грижа” (ВИДЕО)
Все още има щедри хора с добри сърца, убедена е Сабина Дукова след бала на Дамски клуб „Майчина грижа” (ВИДЕО)
Малолетни задигнали зеленчуци и охранителна камера от маса на пазара в Добрич
Малолетни задигнали зеленчуци и охранителна камера от маса на пазара в ДобричЯндекс.Метрика