193 български общини участват в европрограмата за безплатен интернет

24.03.2018 г. 15:06:36 ч.
/
193 български общини участват в европрограмата за безплатен интернет
Вече 7 502 европейски общини, сред които 193 български, са се регистрирали за участие в прогрмата WiFi4EU на ЕК. Това обяви еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на среща в Министерство на транспорта с представители на Националното сдружение на общините в България.
Припомняме, ЕК обяви началото на регистрацията за програмата WiFi4EU на 20 май 2017 г. В рамките на тази първа покана за кандидатстване, която изтича на 15 май тази година ще бъдат селектирани с алгоритъм и първите1000 общини, които ще получат ваучери за изграждане на точка за достъп до безплатен интернет на стойност 15 хиляди евро.
Всяка държава членка на ЕС ще има право на 15 ваучера. Целта на инициативата WiFi4EU е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.
Мария Габриел обясни, че идеята е именно общините да селекционират кои са тези обществени места за достъп до интернет. Това може да са болници, читалища, паркове. Целта е да се даде тласък за развитието на нови публични услуги, на бизнеса в региона, както и свързаност и видимост за други европейски региони.
"Още една специфика на този проект, е че веднъж регистрирал се, ще бъдете автоматично регистрирани във всички останали в Европа. Това е една перспектива общините в България да бъдат познати във Финландия, Германия, Франция и по същия начин в България да бъдат видими общини в други държави членки на ЕС", заяви Габриел. По думите й това ще даде възможности за свързаност и развитие на регионите.
Габриел изтъкна, че за по-малко от година от инициирането на програмата, вече сме в етап на ефективното й изпълнение. "За нас в ЕК свързаността е водеща, бихме искали във всяка една област в Европа за всички граждани да има достъп до интернет, който да позволи да се развиват регионите, да бъдат създавани нови услуги, да се привличат инвеститори, а гражданите да усетят искренно ползата от тези нови технологии", каза още еврокомисарят ни.
Проектът се обръща към всички общини в Европа. Общият бюджет е 120 млн. евро за двете следващи години. Освен тази първа покана в рамките на програмния период ще бъдат отправени още четири покани за кандидатстване.
Целта на ЕК е с интернет достъп да бъдат покрити между 6 и 8 хиляди общини. Принципът, по който ще се финансират е "първо дошъл - първо обслужен".
Ако не бъде одобрена общината, тя може да кандидатства и при обявяването на следващите покани. Индикативен екран в Брюксел ще показва за целия тригодишен период точките на свързаност, които през цялото време ще бъдат осветени в зелено. ЕК си запазва правото на експертно техническо ниво да провери активността на данните.
Снимка:www.zarata.info
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
Почина Ангел Марин
Почина Ангел Марин
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?



Яндекс.Метрика