Начало >Добруджа >Криминални

2 години затвор за 16-годишен, палил 5 пъти бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество

10.02.2020 г. 15:41:36 ч.
/
2 години затвор за 16-годишен, палил 5 пъти бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество
Окръжният съд наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на 16-годишен подсъдим, който беше признат за виновен в извършването на 7 умишлени палежа в сгради със значителна стойност в Добрич. Съдът прие за установено, че подсъдимият е извършил деянията в периода от 15 декември 2018 г. до 16 януари 2019 г., при условията на продължавано престъпление. В пет от случаите били запалени помещения в бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество, а в останалите два - фоайе и таванско помещение в жилищни блокове в града. При всички палежи е имало опасност предизвиканите пожари да се разпространят върху съседни помещения. При палежа във фоайето пожарът е представлявал и опасност за живота на жена, която по същото време се намирала в застрашен от огъня апартамент.
         В резултат на палежите са нанесени щети на обща стойност 12 841.35 лева, основната част от които в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, собственост на община Добрич. Там били унищожени учебни пособия, дървена облицовка, бюра и дивани.
         Подсъдимият е извършил деянията като непълнолетен, но съдът прие, че той е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.
         Срещу него бе повдигнато още едно обвинение за кражба на мобилен телефон, по което също бе признат за виновен.
         Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на 16-годишния подсъдим бе редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като той призна изцяло всички факти, изложени в обвинителния акт, а съдебният състав установи, че неговото самопризнание се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства.
         В съдебната зала непълнолетният изрази съжаление за извършеното.
         Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок. Определено бе до влизането й в сила подсъдимият да остане с мярка за неотклонение задържане под стража.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Пресцентър Окръжен съд

Коментирайте
Подобни новини
Млада жена е задържана за шофиране след употреба  на амфетамин и метамфетамин
Млада жена е задържана за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич



Яндекс.Метрика