20 000 каталунци превзеха Брюксел

06.12.2017 г. 17:30:59 ч.
/
20 000 каталунци превзеха Брюксел
асова демонстрация на испанци, увити с жълти шалчета, премина днес през белгийската столица Брюксел в подкрепа на бившия президент на Каталуния Карлос Пучдемон. 
Според местните медии около 20 000 каталунци са пристигнали специално за случая в Белгия. 
Пучдемон избяга в Брюксел заедно с четирима свои министри, след като испанското правителство го уволни, обвини го в бунт срещу властта и обяви за невалидна декларацията за независимост на каталунския парламент. 
Мадрид насрочи предсрочни избори в провинцията за 21 декември, в които Пучдемон участва дистанционно. 
Днешният митинг в Брюксел е част от предизборната кампания на сепаратистите и е организиран от две групи, чиито активисти са повечето от демонстрантите. Манифестацията, която премина през два брюкселски квартала, предизвика огромни задръствания в града.
За събирането първо сигнализираха брюкселските хотелиери, които забелязали необичайно голям брой резервации, направени от Испания. 
Родолф ван Вейенберхе от Брюкселската хотелска асоциация заяви пред частния тв канал VRT, че всички 18 000 хотелски стаи в столицата са заети, като мнозина от гостите са испанци. Подобно е положението и в околните градове Гент, Льовен и Мехелен. 
Самият Пучдемон е свободен да си тръгне от Белгия, след като вчера испански съдия анулира Европейската заповед за арест, издадена срещу него. Основанието за магистратското решение е, че деянията, заради които Пучдемон е обвинен, са извършени колективно и индивидуалните заповеди за арест не са приложими в случая.
Снимка:www.xpats.com
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Путин наложи санкции на Украйна
Путин наложи санкции на Украйна
Шумно парти, танци... Етаж рухна под краката на студенти в САЩ (ВИДЕО)
Шумно парти, танци... Етаж рухна под краката на студенти в САЩ (ВИДЕО)
ЕК трябва да отхвърли бюджета на Италия за 2019 г., поиска Австрия
ЕК трябва да отхвърли бюджета на Италия за 2019 г., поиска Австрия
Ирландската граница спъва Брекзита
Ирландската граница спъва БрекзитаЯндекс.Метрика