Начало >Добруджа >Регионални

2018 ще е годината на контрола, закани се кметът на община Добричка (ВИДЕО)

10.01.2018 г. 15:29:16 ч.
/
2018 ще е годината на контрола, закани се кметът на община Добричка (ВИДЕО)
 
Днес бе обсъден проектът на бюджет на община Добричка за 2018 г. Преди дебатите зам.кметът по финансовите въпроси Дико Иванов обърна внимание на основните параметри, залегнали в главния финансов документ на общината. Той съобщи трансферите от Централния бюджет, които ще постъпят под формата на субсидии. Най-голям дял сред тях има общата субсидия за делегираните от държавата дейности и е в размер на малко повече от 8 200 000 лв. Общата изравнителна субсидия за местни дейности е 1 800 000 лв., 1 692 800 лв. е целевата субсидия за капиталови разходи. Прогнозата за постъпленията от собствени приходи възлиза на 4 863 000 лв. Предвижда се да бъде увеличена такса битови отпадъци от 4.4 на 5.0 промила за имоти на физически лица и от 4.4 промила на 6.4 промила за имоти на юридически лица. Общо бюджетът на община Добричка е предвиден да бъде 19 522 072 лв., което е с близо 2 млн. лв. повече в сравнение с предходната 2017 г. Най-голям ръст на нарастване на средствата има функция Образование. За дейността на 30-те детски градини и 13-те училища са предвидени 5 543 000 лв., като 330 000 от тях са общинско финансиране за детските градини.
Приоритет  в строителната програма на общината има изграждането, ремонтът и поддържането на уличната мрежа.
Предложеният бюджет е напълно балансиран и това дава основание да считаме, че ще бъде успешно изпълнен, каза кметът инж. Тошко Петков.
Не липсваха и предложения. Повече от тях бяха във връзка със заплащането на общинските служители, кметове и кметски наместници. Надежда Василева от групата на БСП предложи 10 % увеличение плюс материален стимул от 1 брутна заплата. Кметът отговори, че разчетите са направени на база 5 % увеличение и за постигнати резултати премия до 1 брутна заплата. Темата подлежи на обсъждане преди окончателното решение. Средства за видеонаблюдение в училищата и.поиска Пламен Тодоров от ГЕРБ, заделяне на финанси за оборудване на кабинети по практика поиска Генади Ганчев. Кметовете на населени места обърнаха внимание на факта, че собщинските пари не бива да се спонсорират църкви и джамии, тъй като те са достатъчно богати и предложиха закупуването на ротор, за да е наличен при тежки зимни условия.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова
 
 
 
 
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Туроператори, журналисти и блогъри от България, Румъния и Унгария  се срещнаха в Шабла
Туроператори, журналисти и блогъри от България, Румъния и Унгария се срещнаха в Шабла
Община Генерал Тошево ще ремонтира водопроводна мрежа в селата Спасово, Люляково и Кардам
Община Генерал Тошево ще ремонтира водопроводна мрежа в селата Спасово, Люляково и Кардам
Отстреляха ловен  трофей от  благороден елен
Отстреляха ловен трофей от благороден елен
Състав „ Бялата лястовица” спечели първо място във врачански фестивал за стара градска песен
Състав „ Бялата лястовица” спечели първо място във врачански фестивал за стара градска песенЯндекс.Метрика