Начало >Добруджа >Общество

2019 година е била най-натоварената за Административен съд - Добрич (ВИДЕО)

21.02.2020 г. 15:44:38 ч.
/
2019 година е била най-натоварената за Административен съд - Добрич (ВИДЕО)
Изминалата  година е била една от най-натоварените за Административен съд - Добрич. Броят на образуваните дела е 786, а този на приключените - 789 и цифрите са по-високи в сравнение с предходните няколко години, обобщи на пресконференция съдия Красимира Иванова - председател на Административен съд - Добрич. Натовареността е 15,38%  и също е най-висока в сравнение с изминалите периоди.
Тези резултати се дължат на променената подсъдност през 2019 година, уточни тя.  „Към всички административни  съдилища преминаха делата по закона за управление на средствата от европейските фондове и тези по жалби срещу данъчно ревизионни актове. Това се отрази и в края на годината отчетохме тази повишена подсъдност”.
Годишно-отчетно събрание проведе днес  Административен съд-Добрич. Гост на събитието бе и Георги Чолаков –председател на Върховен административен съд.
За поредна година Административен съд-Добрич отчита прекрасни резултати, както  по отношение на образуване на дела, така и по отношение на тяхното приключване в тримесечен срок, като решенията са  постановени в едномесечен срок, заяви той.
По думите му изминалата 2019 година е била изключително важна в административното правораздаване, защото в сила  влязоха  промените  в Административнопроцесуалния кодекс, а от октомври и тези в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. „Това доведе до равномерно натоварване на всички административни съдилища в България и разтоварване  на ВАС. Всички резултати, които съдът в Добрич отчита, са в резултат на това, че делата на гражданите на Добрич се гледат в Добрич”, каза Георги Чолаков.
Той отчете сериозен спад  в броя на делата, свързани с проведените местни избори. За цялата страна те са 140 и са с две трети по-малко,  в сравнение с броя на тези, които са  заведени преди  четири години.
Много са делата, които се водят по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. През миналата година във ВАС са разгледани около 900 такива. Цифрата за област Добрич е 14. По думите на Георги Чолаков няма община в страната, която да не е допуснала пропуски в управлението на европейски средства.
 
Репортаж на Даниела Русева и Димитър Узунов
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 354. Излекуваните са 15
Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 354. Излекуваните са 15
Слънчево преди обяд,  краткотрайни превалявания следобед в понеделник, 30 март
Слънчево преди обяд, краткотрайни превалявания следобед в понеделник, 30 март
КОМЕНТАР: Най-важният урок на пандемията: Трябва да се грижим за здравето си ежедневно
КОМЕНТАР: Най-важният урок на пандемията: Трябва да се грижим за здравето си ежедневноЯндекс.Метрика