Начало >Добруджа >Общество

2500 проекта за малките общности ще получат финансиране през периода 2021-2027 (ВИДЕО)

07.10.2020 г. 14:07:14 ч.
/
2500 проекта за малките общности ще получат финансиране през периода 2021-2027 (ВИДЕО)
Международна конференция   по  прилагането на подхода  „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) от България и Европа,  се провежда трети ден в КК“Албена“. Форумът е продължение на започналата  на 5 октомври в Ефорие норд, Румъния, Международна конференция, на която се обсъжда подходът ВОМР и стратегията от фермата до трапезата.
В първата част на конференцията в Констанца са участвали двамата министри на земеделието на България и Румъния Десислава Танева и Адриан-Нечита Орос , съобщи пред журналисти Стефан Спасов, ръководител на подход ЛИДЕР към Министерство на земеделието,  храните и горите.
Видеоконферентна връзка с ЕК осъществиха днес участниците като основни събеседници бяха Михаел Пилке н-к отдел  в ГД“Земеделие и развитие на селските райони и Герхард Бурчер –директор на ГД“Земеделие“ към ЕК.

За седми пореден път се организира конференцията, в която участват държави от целият ЕС. Те са представители на министерства местни инициативни групи и разплащателни агенции. За първи път тази година конференцията се организира съвместно между България и Румъния. Снощи приветствие към участниците в Албена е направила Десислава Танева и Васил Грудев директор на ДФЗ. Конференцията е насочена към бъдещето на подхода ВОМР, отчитат се и сходствата между двете държави.
В момента в България има 64 МИГ, посочи Стефан Спасов, а в Румъния са над 200. Има одобрени проекти за сътрудничество по подхода. Единият проект е общобалкански „Балканско сирене“, който ще бъде одобрен в четири държави едновременно. Това са Гърция, Румъния, Словения и България.

Разработва се и проект за  малки селски винарни, информира Спасов.
През настоящия програмен период 2021-2027 ще се финансират 2500 проекта за малките общности, съобщи Стефан Спасов. По думите му това са проекти свързани със семеен бизнес и целта несъмнено е да задържат хората по места да не се обезлюдяват малките селища. Проектите са само една част от подход ЛИДЕР. Другата е  свързана със съживяването на териториите за което се отделя по ¼ от бюджета на стратегията. Проектите имат чисто социален ефект несъизмерим  икономически.
Пред журналистите от Добрич, Стефан Спасов даде пример за добри практики и действащи проекти. МИГ-Радомир е единият от примерите които готвят и кампания за минимизиране на загубите от КОВИД-19.

Проекти на МИГ Балчик-Ген.Тошево са  друг актуален пример видян от румънските участници. Те реализират три проекта по ОП“Иновации и конкурентноспособност“, като е закупено оборудване за 300 хиляди лв. Техниката е за цех с производство на грилове и чушкопеци. Друг проект на МИГ Балчик –Ген.Тошево е финансиран с 180 хил. евро  за  производство на кабели за автомобили. Посетили са и фирма еко-био продукти. Предоставят плодове и зеленчуци, като от фермата, която е изградена зареждат КК“Албена“. Направили са голяма инвестиция за крави порода Блек Ангъс.
Многосекторно е финансирането по различните проекти отбеляза още Стефан Спасов. По програмата за селските райони са получени около 2 хиляди проекта. От тях са одобрени   500  и сключени 258 договора. Общата сума одобрена по ОП“Иновации и конкурентноспособност“,  възлиза на 50 милиона лева.

Сред основните теми, които бяха обсъдени в България са политиката за подкрепа на иновациите и дигитализацията в селските райони на ЕС, интегрирани териториални инвестиции за многосектроно развитие на местните общности и тяхното взаимодействие, подхода ВОМР в периода  2021-2027
 

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика