Начало >Добруджа >Общество

3-месечното безводие в Дончево приключи часове след репортажа на радио „Добруджа“ (ВИДЕО)

11.08.2020 г. 12:13:20 ч.
/
3-месечното безводие в Дончево приключи часове след репортажа на радио „Добруджа“ (ВИДЕО)
Още същата вечер, след като медийна група „Добруджа“ отрази липсата на вода в Дончево, тя бе пусната за първи път от седмица, при това с достатъчно силно налягане – нещо, което не се беше случвало от началото на лятото. След 3-месечно безводие хората от Дончево отново имаха възможност да включат бойлерите и пералните в домовете си.
 
Въпреки това над 50 човека от селото се събраха на протест пред ВиК – Добрич днес, за да поискат дългосрочно решаване на проблема. Те бяха подкрепени в исканията си от кмета на Община Добричка Соня Георгиева.
 
Тя отбеляза, че и други села имат сериозни проблеми. Царевец е без водоподаване от миналия четвъртък. Още по-сериозно е положението в Крагулево, където вода няма от декември миналата година. От тогава Община Добричка осигурява с водоноски вода за битови нужди на домакинствата в селото. Жителите на Крагулево са подали жалба в Районна прокуратура, която води разследване по случая, обясни Соня Георгиева.
 
Тя припомни, че в края на юли Община Добричка и Общинският съвет излязоха със съвместна декларация до всички държавни институции, с която алармират за проблемите с водоподаването на територията на общината.
 
Председателят на борда на директорите на ВиК – Добрич инж. Тодор Гикински прие в кабинета си представители на протестиращите.
 
„Ние постоянно работим. Пуснахме чисто нова помпа на сондаж „Долапкулак“ от вчера. Днес ще докараме и още една чисто нова помпа. Не чакаме да се получи проблем, за да почнем да работим. И в момента служители на Вик са на помпена станция „Долапкулак“ и работят. Но не става с магическа пръчка, след като от 20 години всичко е изоставено. В момента вода има, а налягането ще бъде още по-силно до следобед. Предстои най-късно до края на годината да възстановим и включим новия водопровод, след което повече няма да се случват такива проблеми“, обеща Тодор Гикински пред жителите на Дончево.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика