Начало >Добруджа >Общество

49 деца от областта се отглеждат в приемни семейства

09.11.2018 г. 12:20:10 ч.
/
49 деца от областта се отглеждат в приемни семейства
 Специализирано обучение на областния екип по приемна грижа се провежда в община Добрич. В него е включен областният екип  по приемна грижа, експерти от Отдел „Закрила на детето”,  социални работници. Обучението е част от програмата по проект „Приеми ме 2015”. То е фокусирано върху повишаването  на качеството и капацитета на приемната грижа. Това се налага  от очертаващата се необходимост от гарантиране на минимално ниво на общи компетенции в областта на подбора, утвърждаването и прегледа на работата на приемните родители, каза за радио „Добруджа” Даниела Иванова, началник на Областния екип по приемна грижа. Отдаденост, постоянно учене в процеса на отглеждане, сътрудничество с екипите по приемната грижа, познаване историята на  детето, са  фактори, които  са важни за приемните родители, уточнява още Даниела Иванова.  Приемната грижа е най-добрата алтернатива за децата в риск, заместваща институционалната грижа за децата. 
Утвърдените приемни семейства на територията на областта са 55. В 40 от тях се отглеждат 49 деца. В процес на утвърждаване са още 7 семейства.
Фондация „Ръка за помощ” извършва супервизията на приемните родители , както и на екипа по приемна грижа и обученията, които са специализирани и надграждащи.
Идеята е да се уеднаквят компетенциите на всички работещи по услугата приемна грижа, каза нейният ръководител Албена Бонева. Тя  е нелека, защото се работи с деца, които идват  от различни рискови ситуации  и ролята на екипа е да се справи със задачата по обгрижване  на детето, подготовка на приемното семейство и оказване на  подкрепа. Приемната грижа е временна мярка, която означава, че непрекъснато се търси крайна цел, която да подобри жизнената му ситуация, допълни Бонева.
Снимка:novavarna.net

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за неделя, 18 август
Прогноза за неделя, 18 август
Две водни аварии днес в община Добричка
Две водни аварии днес в община Добричка
Комуникацията на живо – голямото предимство на настолните игри (ВИДЕО)
Комуникацията на живо – голямото предимство на настолните игри (ВИДЕО)
Част от улица „Кирил и Методий“ ще бъде затворена за движение на 19 август
Част от улица „Кирил и Методий“ ще бъде затворена за движение на 19 августЯндекс.Метрика