Начало >Добруджа >Общество

49 деца от областта се отглеждат в приемни семейства

09.11.2018 г. 12:20:10 ч.
/
49 деца от областта се отглеждат в приемни семейства
 Специализирано обучение на областния екип по приемна грижа се провежда в община Добрич. В него е включен областният екип  по приемна грижа, експерти от Отдел „Закрила на детето”,  социални работници. Обучението е част от програмата по проект „Приеми ме 2015”. То е фокусирано върху повишаването  на качеството и капацитета на приемната грижа. Това се налага  от очертаващата се необходимост от гарантиране на минимално ниво на общи компетенции в областта на подбора, утвърждаването и прегледа на работата на приемните родители, каза за радио „Добруджа” Даниела Иванова, началник на Областния екип по приемна грижа. Отдаденост, постоянно учене в процеса на отглеждане, сътрудничество с екипите по приемната грижа, познаване историята на  детето, са  фактори, които  са важни за приемните родители, уточнява още Даниела Иванова.  Приемната грижа е най-добрата алтернатива за децата в риск, заместваща институционалната грижа за децата. 
Утвърдените приемни семейства на територията на областта са 55. В 40 от тях се отглеждат 49 деца. В процес на утвърждаване са още 7 семейства.
Фондация „Ръка за помощ” извършва супервизията на приемните родители , както и на екипа по приемна грижа и обученията, които са специализирани и надграждащи.
Идеята е да се уеднаквят компетенциите на всички работещи по услугата приемна грижа, каза нейният ръководител Албена Бонева. Тя  е нелека, защото се работи с деца, които идват  от различни рискови ситуации  и ролята на екипа е да се справи със задачата по обгрижване  на детето, подготовка на приемното семейство и оказване на  подкрепа. Приемната грижа е временна мярка, която означава, че непрекъснато се търси крайна цел, която да подобри жизнената му ситуация, допълни Бонева.
Снимка:novavarna.net

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика