500 000 лв. са изплатени за бавно правораздаване

15.07.2015 г. 13:43:04 ч.
/
500 000 лв. са изплатени за бавно правораздаване
Почти 500 000 лв. са изплатени за бавно правораздаване. Само за първите шест месеца от настоящата година министърът на правосъдието сключил 168 споразумения със заявители, спрямо които е признато за нарушено правото им за разглеждане на делото в разумен срок.
Изплатената за периода сума за обезщетения възлиза на 458 494 лв. Това отчете главният съдебен инспектор Теодора Точкова на кръгла маса посветена на темата „Инспектората към ВСС - субект или обект на съдебната реформа в България", съобщи Нюз. бг.

 

С дейността си Инспекторатът към ВСС успял да докаже, че е орган, който има основни отговорности за отчетността на съдебната система, респективно за осигуряване провеждането на съдебната реформа.

 

В бъдещата си дейност за постигане на целите, за които е създаден, следва първо да реорганизира работата си по начин, че да постигне високо ниво на ефективност при осъществяването на реформата.

Първи стъпки в тази насока, по думите на Точкова, са предприетите мерки по обособяване на аналитично звено от експерти.

 

Необходимо е Инспекторатът да може освен професионалната дейност, да следи и за поведението на отделните магистрати - спазване на етични норми, проверка на имущественото състояние и за конфликт на интереси.

 

„Нужно е да бъдат предоставени заложените в проекта на ЗИД на Конституцията, респективно в проекта на ЗИД на ЗСВ, изготвен от Правосъдното министерство, нови правомощия на Инспектората, които да позволят установяването на проблемите, свързани с интегритета и етичното поведение на магистратите", коментира Точкова.

 

„Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) беше създаден като флагман на съдебната реформа", заяви на свой ред правосъдният министър Христо Иванов по време на кръглата маса.Инспекторатът бил част от едно голямо обещание, което България дала на себе си и на европейските си партньори - за това, че нещата в администрирането на правосъдието могат да се променят.

 

Правосъдният министър изтъкна, че са предложили текстове, които дават допълнителни правомощия на ИВСС. Те са свързани с т.нар. проверки за почтеност на магистратите. Огромната част от магистратите заслужават огромен респект за усилията и професионализма, убеден е Иванов. По негово мнение именно те са най-големият ресурс на реформата.

 

„Именно заради тези хора можем да се надяваме един ден българското правосъдие да бъде възприемано по друг начин", коментира министърът на правосъдието, допълвайки, че на почтените магистрати дължат персонализация на отговорността за случаи на неетично поведение.
Снимка:frognews.bg
Източник:frognews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Актуализират методиката на машините за гласуване
Актуализират методиката на машините за гласуване
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите



Яндекс.Метрика