Начало >Добруджа >Общество

506 момичета и 505 момчета са се родили в Добрич през 2017 г. (ВИДЕО)

03.01.2018 г. 15:59:28 ч.
/
506 момичета и 505 момчета са се родили в Добрич през 2017 г. (ВИДЕО)
 
През 2017 г. в добричката болница отичат 998 раждания, а новородените бебета са 1011, защото има и 18 двойки близнаци. 506 са момичетата и 505 са момчетата. 113 са недоносените бебета, което е с 3 % по-малко в сравнение с предходната година и е много добър показател. Най-малкото родено бебе е тежало едва 700 грама, но е преживяло и е изписано живо и здраво. Най-младата родилка е едва 14-годишна, а най-възрастната е 42-годишна. Акушеро-гинекологичният център обслужва цялата област и може да се каже, че родилките са почти по равно от Добрич и областта. Това е така, защото в Г.Тошево и в Каварна вече няма родилен дом, а в Балчик има много ограничен брой раждания, защото там отделение по неонатология няма, няма кръвна банка и е рисковано да се води раждане в такива условия.
През 2016 г. е имало около 50 раждания повече, но година по-рано те са били с 30-тина по-малко, разказва завеждащият сектора д-р Валентин Димитров. В отделението няма загубена родилка през 2017 г. , не повече от 5 са починалите новородени, но всички те са постъпили в много тежко състояние в болницата, допълва специалистът.
8 лекари, всички със специалност, работят в АГ отделението, като повечето от тях са с над 20 годишен стаж. Едва трима са с по-малък стаж – между 5 и 10 години, така че проблем с кадрите няма. Качеството ни е на републиканско ниво, категоричен е д-р Димитров. Няма нещо, което да се прави в някоя болница и ние да не го правим също, допълва той. Целият обем родилна помощ – оперативна и консервативна, като се започне от приемането на родилката до нейното изписване с бебето – се предлага в пълен размер. Отлични са условията и в отделението но неонатология. След като сме успели да спасим бебе на 700 грама, можем да го кажем. Над този грамаж имаме много оцелели  недоносени бебета, но това ни е шампионът с когото много се гордеем, заявява лекарят.

Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Туристи от Добрич и региона претърпяха лек пътен инцидент в Италия. Няма пострадали
Туристи от Добрич и региона претърпяха лек пътен инцидент в Италия. Няма пострадали
Комисия по заетост одобри анализа на  проучването  за нуждата от работна сила в област Добрич
Комисия по заетост одобри анализа на проучването за нуждата от работна сила в област Добрич
 Дежурна готовност за зимата в Добрич (ВИДЕО)
Дежурна готовност за зимата в Добрич (ВИДЕО)
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петъкЯндекс.Метрика