Начало >Добруджа >Общество

65,7 млн. е проектобюджетът на община Добрич за 2019 година (ВИДЕО)

11.01.2019 г. 11:37:38 ч.
/
65,7 млн. е проектобюджетът на община Добрич за 2019 година (ВИДЕО)
65,7 млн. е проектобюджетът на община Добрич за 2019 година. От тях 40,8 млн. за делегирани от държавата дейности и 24, 865 млн. – за местни, съобщи в студиото на МГ „Добруджа” финансовият зам.-кмет Елка Димова. Увеличението спрямо миналогодишния бюджет е значително  – 7,6 милиона лева, като по-голямата част е при делегираните от държавата дейности – 5,8 млн. На първо място увеличението се дължи на по-голямата  субсидия за тях – увеличени заплати в образованието, в здравеопазване и ръст на минималната работна заплата. Тези ангажименти намериха отражение в увеличената субсидия. При местните приходи увеличението е по-скромно. През последните 3 години постоянно увеличавахме нашите очаквания за приходи от местни данъци, но това не може да продължава безкрай, коментира Димова.
Другият голям приходоизточник са разпоредителни сделки. Там се запазва нивото от 2018 година.  Има индикации за запазване на приходи от около 2,5 млн. лева и малко повече, каза още финансовият зам. кмет. По думите й по-големият бюджет, освен от държавна политика, се дължи и на направените оптимизации от страна на общината.  Заложените увеличения не биха било достатъчни да покрият по-високите заплати и да се осигурят средства за капиталови разходи, ако преди това не бяха направени реформи  в редица дейности, посочи Димова.
Новото тази година е прилагането на системата на делегирани бюджети в детските градини на Добрич . В тази връзка значително се увеличават средства за образование и по-конкретно за детските градини. Капиталовата програма също се доминира от средства за детските градини – 550 хиляди лева са предвидени за саниране на дограми, ремонти на покриви и други.
Общата рамка на програмата за капиталови разходи е около 2,6 млн. лева. Очаква се на публичното обсъждане да постъпят предложения, които касаят именно капиталовата програма. Има няколко незавършени обета като покрива на зала „Добрич” и този за Зеленото училище в ЦЗПЖ. Предвидени са средства за автомобили за нуждите на Домашния социален патронаж, за ОП „Устойчиви дейности и проекти”.
Относно изборът на ден и час за провеждането на публично обсъждане, Димова каза, че по закон това трябва да се случи в работен ден, а петък е удачен вариант за гражданите, които желаят да присъстват и дори да излязат и по-рано от работа.
Това е четвъртия ни бюджет. Само в първата година имаше сериозен интерес, може би провокирано от новия кметски екип. Тогава наистина имаше ефект от това обсъждане, призна Димова.  Тя уточни, че ако тази година има по-сериозен интерес, каквито са очакванията, може да се направи и втора подобна среща, на която да бъдат представени резултатите от направените преди това предложения. Това може да стане в седмицата преди гласуването на бюджета от Общинския съвет на 29 януари. До момента е постъпило единствено предложение във връзка с бюджета. То е за увеличаване на субсидията за ФК „Добруджа”.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 20 юни
Времето на 20 юни
Летен клуб „Усмивки” - място за учене и нови приятелства (ВИДЕО)
Летен клуб „Усмивки” - място за учене и нови приятелства (ВИДЕО)
Безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата в Добрич
Безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата в Добрич
Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства
Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанстваЯндекс.Метрика