Начало >Добруджа >Общество

80% от горските територии в областта са „специални”, почти няма частни гори

19.09.2019 г. 14:04:20 ч.
/
80% от горските територии в областта са „специални”, почти няма частни гори
Представяне на Областен план за развитие на горските територии в Добричко и съгласуването му с Областната стратегия за развитие на област Добрич за периода 2014-2020 г. бе темата на заседание на Областният съвет за развитие, планирано за днес преди обед. Заседанието не се проведе поради липса на кворум. От всички поканени кметове на общини и общински съветници, присъстваха представители на община Добричка, както и на ангажираните с изпълнението на проекта за областния план „Географика” ООД и представител на Института за гората при Българска академия на науките (БАН).
Близо 80% от горите в област Добрич са от т. нар. „специални” гори, каза за информационна агенция „Добруджа” Мария Соколовска от Института за гората при БАН. Тя уточни, че това са гори в зоната за защита по Закона за защитените територии и Закона за биоразнообразието. Те имат специални функции по отношение на защита на почвата от ерозия или пък са във  вододайни зони. Особеното за района е, че частта на частните гори е много малка. Преобладават държавните, а това според мен означава, че контролът ще бъде по-добър, коментира Мария Соколовска.
Проектите за областни планове на горските територии се изготвят въз основа на чл. 9 от Закона за горите, приет през 2011 г. Всеки областен план е стратегически документ, който включва изготвянето на горско-стопанска карта, функционално зониране на горските територии и др.
Новост е, че с тези областни планове се въвежда четвърта категория горски територии – зона защитена от урбанизация, с основен акцент върху екосистемните ползи, тоест ползите от съответната гора, освен традиционни добив на дървесина.
Областните планове обхващат всички гори – общински, частни и държавни. Нов момент е, че се предвижда собствениците на част от горските територии, с екосистемни ползи, например защита на земята от ерозия или при наводнения или лавини, отговарящи на определени критерии, могат да бъдат възмездявани с определена сума.
Предстои насрочването на нова дата за провеждане на заседание на Областния съвет за развитие, на което да се представи и обсъди Областния план за развитие на горските територии в Добричко, уточниха от Областна администрация – Добрич.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика