Начало >Добруджа >Общество

968 дванадесетокласници от областта на матура по БЕЛ. Английският език отново най-предпочитан за втори зрелостен изпит (ВИДЕО)

17.05.2021 г. 13:18:16 ч.
/
968 дванадесетокласници от областта на матура по БЕЛ. Английският език отново най-предпочитан за втори зрелостен изпит  (ВИДЕО)
962 са дванадесетокласниците в област Добрич. Броят на зрелостниците тази година е по-малък, в сравнение с миналата, когато са били около 1200. Това каза медийна група „Добруджа”  началникът на РУО –Добрич Светлана Василева.
За явяване на ДЗИ по БЕЛ заявления са подали 968 ученици, а  за втора матура са кандидатствали  980 ученици. Светлана Василева уточни, че разликата в броя на завършващите и тези, които са подали заявления за явяване на зрелостен изпит, идва от факта, че на матура ще се явяват и такива, които са завършили в предходни години.
Сред най-предпочитаните предмети  за явяване на  втора матура е английският език. Той е избран от  219 души.  114 от зрелостници са предпочели „ Философски цикъл”, а 78 - География и икономика. На матура по Биология ще се явят  71 от всички дванадесетокласници.  Останалите ученици са предпочели  други учебни предмети за своя втори зрелостен изпит.
 Министерството на образованието  е спуснало график, в който времето, предназначено за матурите, е строго разчетено до минута, обяснява още началникът на просветното управление.
 До 7,30 часа всички  учениците трябва да се явят в училищата с маска или шлем. Продължителността на изпита е от 4 часа.
Към днешна дата няма карантинирани ученици. В случай, че се появят такива, то те ще  проведат  изпит в отделна стая и придружени  от ваксиниран  квестор.
Един ученик със специални образователни потребности  и един с физически увреждания са подали заявления за участие в държавните зрелостни изпити. Те също ще бъдат в отделни стаи, уточни началникът на просветния инспекторат. Продължителността на матурата при тях е удължена с два часа.
1258 четвъртокласниците ще проведат външно оценяване. То е насрочено за дните  27 и 28 май. Външно оценяване тази година имат и учениците от 10 клас.  
Абитуриентските балове в областта ще  започнат на 24 май. Такива ще има още на 25 и 26 май, а две учебни заведения в община Каварна ще празнуват на 1 юни.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Две седмици преди 30 април-подадените данъчни декларации в НАП Добрич са  10 800
Две седмици преди 30 април-подадените данъчни декларации в НАП Добрич са 10 800
5 Незаменими химикали за басейни и как да Ги използваме правилно
5 Незаменими химикали за басейни и как да Ги използваме правилно
Девор Гатев: Правото е много логическа дейност, в която има диалогичност и спор (АУДИО)
Девор Гатев: Правото е много логическа дейност, в която има диалогичност и спор (АУДИО)
Милен Кадикянов: Търновката конституция е била много модерна и либерална за своето време (АУДИО)
Милен Кадикянов: Търновката конституция е била много модерна и либерална за своето време (АУДИО)



Яндекс.Метрика