Агробизнесмен №1 на 2016 г.: Макар и късно, трудът винаги дава резултат (ВИДЕО)

16.11.2016 г. 10:47:46 ч.
/
Агробизнесмен №1 на 2016 г.: Макар и късно, трудът винаги дава резултат (ВИДЕО)
Когато цял живот си отдаден на нещо, трудът винаги дава резултат. На млади години не получих много награди, но с много труд успях да постигна добри резултати. Това призна в интервю за Медийна група "Добруджа" Недко Митев - носител на приза „Агробизнесмен на България” за 2016 година, който вестник „Български фермер” връчва вече 25 години.
В рамките на по-малко от три месеца Недко Митев получи най-високи професионални отличия за продукцията на своята фирма "Недко Недков - Овчарово". От Добрички панаир той бе отличен със златната награда и специална грамота за отглеждане на чисти растителни култури, производство на висококачествено мляко, млечни произведения, биогаз и месо.
От 9 до 12 ноември Недко Митев представи своята продукция и на голямото международно изложение в София за храни и вино в сектора "Светът на млякото".
И тук признанието за превъзходния вкус, чистота и качество на продукцията не закъсня. Фирмата получи два златни медала и дипломи за качествен и оригинален пазарен продукт. Първото отличие е за бялото саламурено сирене от краве мляко, марка "Добротица". Второто му бе отсъдено за краве кисело мляко 3,6% масленост "Добротица".
А най-високата оценка - призът "Агробизнесмен на България" за 2016 г. Недко Митев ще получи на 24 ноември в столичния хотел "Маринела" от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. 
Според Недко Митев - рецептата за успеха е природосъобразното земеделие и качественото животновъдство, което той развива от 2010 година насам, когато внася 1600 бременни юници от Дания и Холандия. Животните вече са около 7000, от които дойните крави са 3000. Ежедневният добив на прясно мляко е 100 тона, като половината от него отива за директна преработка в сирене, кисело и прясно мляко, краве масло в собственото предприятие на фирмата.
"Нашето земеделие е природосъобразно. От 20 години площите се торят с оборска тор", подчерта Митев. Той може да се похвали с площи от около 20 хиляди декара, на които от 20 години не е хвърлян минерален тор. 
Според него, субсидиите, които се отпускат на земеделските производители, са били целесъобразно инвестирани от зърнопроизводителите, докато моделът на животновъдството у нас не е сполучлив.  
"За качествено животновъдство са необходими много сериозни инвестиции, трябват добри животни, а генофондът в България вече е силно ерозирал", счита Недко Митев.
Фирмата обработва около 80 хиляди декара земя, като половината продукция се използва за качествен фураж на животните. 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика