Агроминистерството: Правят се опити за измами със земеделски земи за субсидии

23.08.2017 г. 11:03:27 ч.
/ ИА Добруджа
Агроминистерството: Правят се опити за измами със земеделски земи за субсидии
Тазгодишната регистрация на договорите за земеделски земи, с които по-късно се кандидатства за получаване на европейски субсидии, е преминала и с опити за измами, свързани с т.нар. бели петна - непотърсени с години от собствениците ниви, които се обработват чрез служебно разпределение. От земеделското министерство съобщиха, че през юли са получени сигнали за преотдаването на такива парцели от фирми, като вече има предадени 79 случая на прокуратурата. Става въпрос за земеделска земя в 13 области, като по неофициална информация най-много проблеми има в Северозападна България.

Какви са случаите
По закон до края на юли собствениците и наемателите на земеделски земи в страната трябва да подадат декларация в земеделските служби, в която описват начина, по който искат да ползват имотите си - в реални граници или като част от масиви. Регистрират се и случаите, в които отделните имоти са отдадени под наем или аренда. По-късно тази информация се ползва при кандидатстването за директни субсидии на площ, а всички обработваеми парцели в страната, за които няма подадени документи, попадат в графата "бели петна"- това са непотърсени от собственици с години имоти, които могат служебно да се разпределят между арендаторите в едно землище от областната служба по земеделие. Целта на това разпределение е да няма пустеещи ниви, а арендаторите внасят по банкови сметки средни ренти, които трябва да бъдат платени на собственика, когато той се появи.

Именно покрай въпросните "бели петна" през тази година обаче има съмнения за измама.
Според прессъобщение на земеделското министерство има получени сигнали, че определени фирми или лица са се опитали да преотдадат такава земеделска земя на други земеделци. По неофициална информация става въпрос за няколко фирми от Северна България, които са се представяли пред фермерите като наети от собствениците на непотърсени с години парцели, попадащи в категорията "бели петна" в предходни години, да управляват имотите им. Именно тези компании са предлагали на земеделците да им отдадат земята под наем през настоящата кампания.
Подобен сигнал е подаден и до омбудсмана Мая Манолова. Жалбата е подписана от 160 души, които са съобщили, че терени от най-плодородната земя в община Вълчедръм са "отдадени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на парцелите", съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Въпросните лица впоследствие сключват договори за наем на земите за три години с подписи и ги регистрират в службата по вписвания, без да са упълномощени от собствениците да управляват имотите им. От земеделското министерство съобщиха, че още на 19 юли е наредено на всички общински служби по земеделие да проверят допълнително каква е връзката на наемодателя на собствеността на имота и дали има пълномощно от собственика за преотдаването й. В случаите, когато тази връзка не е установена, общинските служби изискват допълнителни документи от лицата, които внасят договора, за наем за регистрация. Ако такива пък не бъдат предоставяни, той не се регистрира и се подава сигнал в прокуратурата, обясниха още от ведомството. Вече има 79 такива сигнала в 12 области, девет от които са в Северна България.

След нови законови промени
Настоящите опити за измама, които се разследват, са възможни заради две причини. От една страна, с последните изменения в закона за арендата в земеделието, които бяха направени през февруари тази година в края на мандата на предходния парламент, отпадна изискването да се предоставя скица на имотите при вписването на договора за аренда. Целта на промяната беше намаляване на административната тежест. Същевременно обаче се оказва, че това улеснява опитите за измама, защото въпросната скица можеше да се изважда само от собственик на земята или упълномощено от него лице, което сега не е необходимо. Същевременно фирмите и лицата, които преотдават земеделски земи нерегламентирано, имат и данни кои са тези парцели в страната, което е сигнал, че е възможно да има изтичане на информация от земеделските служби в отделни региони.
Във вторник от земеделското министерство съобщиха, че планират да предложат законови промени, които целят предотвратяване на злоупотребите. Става въпрос за осигуряването на възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост на всеки представен договор за аренда или наем. От пресслужбата на омбудсмана също обявиха, че ще направят законодателни предложения. Мая Манолова ще се обърне и към Нотариалната камара с предложение да се проверява собствеността при заверката на подписите на договорите за наем и аренда на земи, става ясно още от съобщението на институцията.
 

Снимка:www.capital.bg
Източник:capital.bg

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика