Начало >Добруджа >Общество

Активна обработка на дърветата в Добрич преди влошаване на времето (ВИДЕО)

20.09.2019 г. 14:17:27 ч.
/
Активна обработка на дърветата в Добрич преди влошаване на времето (ВИДЕО)
Целогодишно дърветата на територията на град Добрич се обработват, за да се осигури безопасност за гражданите. Такива дейности се извършват интензивно и в края на месец септември, каза за Медийна група „Добруджа“ Христо Даскалов, младши експерт в Дирекция „Инфраструктура и околна среда“ в Община град Добрич. Тепърва времето ще се влошава. Предстоят по-интензивни валежи от дъжд, силни ветрове, дори и бури. Полагаме всички усилия, за да се осигури безопасна градска среда за добричлии, в готовност сме да реагираме на граждански сигнали за опасни дървета, добави експертът.
Основните проблеми възникват, защото навремето разполагането на дърветата в града не е съобразено с размерите, които ще достигнат в зряла възраст. Благодарение на гражданските сигнали научаваме навреме къде има проблемни дървета – с прекомерна височина, с изсъхнали клони…
Добричлии сигнализират най-често за изсъхнали клони или такива, които опират във фасадите на сгради. Следва оглед на проблемното дърво и обработка. Понякога кастренето се отлага за зимата, когато дърветата са в покой. От 15 до 20 сигнала постъпват при нас седмично през лятото, каза Христо Даскалов. Отговаряме в рамките на месец. Изцяло с кастрене и резитба на дърветата в града са ангажирани около 15 човека от ОП „Устойчиви дейности и проекти“. Те разполагат с две вишки и камион.
Даскалов коментира и недоволството на гражданите от т. нар. „обезглавяване“ на дърветата. Това е скелетна резитба, при която се отстранява короната, но това не вреди, а дори обновява дървото, обясни той. Пример за това е ул. „Райко Цончев“, където обработените преди месеци дървета вече са с изцяло обновени корони.
За съжаление има случаи на целенасочено унищожение на дървесната растителност от граждани. След подаден до Общината сигнал и получен  отказ за премахване на дадено дърво, някои добричлии правят дупки ниско в ствола му и сипват, например нафта, за да го увредят безвъзвратно. Подобни зловредни действия по дърветата подлежат на санкции, предупреди експертът.

Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика