Александър Оскар е "Лекар на годината"

20.10.2020 г. 08:13:59 ч.
/
Александър Оскар е "Лекар на годината"
Доц. д-р Александър Оскар е носителят на голямата награда "Лекар на годината" на Българския лекарски съюз. Отличията бяха връчени на официална церемония в Националния исторически музей. 
Носителят на наградата очен лекар, началник Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ –София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и с приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Председател е на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология. Доц. Оскар е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца и са им дарени над 1000 очила. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и желание са подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

На церемонията доцент Оскар благодари за спасяването на българските евреи, чиито потомък е той:

"Тази награда има особена стойност за мен, защото е връчена от организацията, която е съпричастна към спасяването на българските евреи, сред които са баба ми и дядо ми. Така че я приемам с голямо вълнение, голяма емоция и благодарност, разбира се. Наградата е, преди всичко, отговорност! Отговорност като лекар да не забравим и отговорността, която имам към пациентите, отговорността, която нося към обществото като цяло"
Снимка:blsbg.com
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи



Яндекс.Метрика