Начало >Добруджа >Култура

Александър Торофиев изведе „Хайдути“ и очаква рекордна година за книгите-игри (АУДИО)

04.01.2021 г. 14:28:13 ч.
/
Александър Торофиев изведе „Хайдути“ и очаква рекордна година за книгите-игри (АУДИО)
Александър Торофиев, по известен с псевдонима си Ал Торо, като автор на книги-игри и издател и създател на настолни игри прави равносметка за една странна 2020 година, но с повече време за работа и креативни проекти. След първата настолна игра, „Битката за Балканите-Ерата на Калоян“, разработена от екипа на „Българска история“ в сътрудничество с експерти, сред които популярния гейм дизайнер Александър Торофиев и военния историк д-р Александър Стоянов, излезе втората игра „Хайдути“. „Битката за Балканите“ имаше голям успех и над 5 хиляди продадени до момента бройки, което е сериозно постижение за българския пазар. Формира се общество от фенове, което е приятна изненада за автора. Новата картова игра „Хайдути“ излезе в началото на ноември 2020 година. „Тя е по-лесна за разиграване, достъпна е за по-малки играчи, дава по-големи шансове за победа“, споделя Торофиев. Целта е да се съчетае забавлението с патриотизма, което е предизвикателна и отговорна задача.

Точно преди Коледа излезе девети брой на сборника „Призвание Герой“. Това е най-дълго просъществувалата инициатива за издаване на интерактивна литература у нас, посочва издателят. Поредицата несъмнено е утвърден стожер на книгите-игри в България. Работата по всяко отделно издание отнема много време, затова още от сега се събират материалите за десетия юбилеен брой. В годината на „застоя“ 2020-та има известен ръст в международен план в интереса към компютърните игри. През 2021 година се очаква да продължи много активно работата по книгите-игри на няколко български издателства и дори се очаква да бъде рекордна по отношение на издаването им, прогнозира Ал Торо. Възходът се отнася и за интерактивните книги на историческа тематика. Екипите на „Българска история“ и „Артхолик“ работят в тази посока. Започва и издаването на преводната серия „Битки безброй“.

Настолните игри също бележат ръст в интереса. Личните амбиции на твореца са свързани и с разработката на компютърни игри, най-новата разработка е „Knights of Honor II: Sovereign”. Тя ще се появи на международния пазар, след като бъде тествана с малка група играчи, защото, по думите на Торофиев, е нещо креативно, което трябва да бъде и изпипано до съвършенство, за да бъде успешно.

През 2017 година Александър Торофиев дари свои произведения на библиотеката към НЧ „Йордан Йовков -1870” в Добрич. Сред дарените на библиотеката книги бяха още „Седемте живота на Мая” на пловдивската авторка Красимира Стоева и първите два сборника от поредицата „Призвание Герой”. Той е автор на книгите „Котаракът и Черният Нарцис”, „Котаракът и абаносовият дракон”, „Рандеву“ и „Пазители“. През 2016 година написа и поредната книга-игра от поредицата „Българ” на Неделчо Богданов като гост автор, последваха и още две книги в този авторски тандем, насочени към млади читатели.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Група „Enthrallment” – хедлайнер на тежката вечер на „September Sun”
Група „Enthrallment” – хедлайнер на тежката вечер на „September Sun”
Пълна зала за представянето на новата книга на Петранка Божкова
Пълна зала за представянето на новата книга на Петранка Божкова
Прекрасни деца съхраняват фолклорното наследство на България (ВИДЕО)
Прекрасни деца съхраняват фолклорното наследство на България (ВИДЕО)
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април



Яндекс.Метрика