Анализът на данните от черните кутии на изгорелия при аварийно кацане руски самолет ще отнеме седмица

07.05.2019 г. 12:51:50 ч.
/
Анализът на данните от черните кутии на изгорелия при аварийно кацане руски самолет ще отнеме седмица
   Анализът на данните от намерените две черни кутии на руския пътнически самолет Сухой Суперджет-100, който катастрофира при аварийно кацане на московското летище "Шереметиево" в неделя вечерта, ще отнеме около седмица, съобщиха източници в авиационните структури и правоохранителните органи, цитирани от ТАСС. Едва след това ще могат да се правят някакви предварителни изводи. До месец трябва да бъде публикуван междинен отчет за причините за катастрофата. 
        Стана известно също, че още една пострадалите при катастрофата е постъпила в болница, съобщиха от медицинските служби. Така броят на хоспитализираните достигна 10 души.
        Самолетът  излетя от руската столица за Мурманск по време на буря, но около половин час по-късно се върна за аварийно кацане. На пистата той избухна в пламъци. Загинаха 41 души от намиращите се общо 78 на борда. Останалите успяха да напуснат горящата машина. 
        Заради трагедията е заведено наказателно дело  "за нарушаване на правилата на безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, причинили поради небрежност смърт на две и повече лица". Следствието разглежда няколко версии за катастрофата, сред които са недостатъчна квалификация на пилотите, диспечерите и наземния персонал, техническа неизправност или неблагоприятни атмосферни условия. 
        Според оцелелия пилот Денис Евдокимов, цитиран от Асошиейтед прес след ужасяващия инцидент, аварийното връщане се е наложило, защото самолетът е бил ударен от мълния, поради което "загубихме радиовръзка и преминахме в режим на минимално пилотиране...  т.е. без компютър, както е обичайно, а директно, в авариен режим". 
    По време на излитането и кацането над Москва наистина е имало бури, отбелязва АП. Не става ясно обаче дали ударът от мълния е наложил извънредното кацане. Според авиационен източник, цитиран от ТАСС, до момента на досега с пистата то е протичало нормално. 
        Евдокимов каза още, че е следвал процедурите за кацане със свръхтовар. Той потвърди, че екипажът  не е изхвърлил никаква част от горивото, което е нормална практика при полети, при които се налага кацане скоро след излитането, за да се предотврати свръхтежестта на самолета.  
        Пилотът добави, че не може да си обясни защо се е стигнало до твърдо кацане, довело до възпламеняване на самолета. Според него това е станало вече на самата писта, при което резервоарите с гориво са били пълни. Видеокадри показаха как пламъците избухват от долната част на едното крило при докосването на пистата, след което обхващат цялата задна част на фюзелажа (основното тяло) на самолета броени секунди, след като той се повлича "по корем" по пистата". 
        "Всичко се случи за броени мигове, със светкавична скорост. Имаше силен трясък - очите ми почти изхвръкнаха. Последва малко по-тих втори трясък, после трети, и после дим, и веднага започна да гори", каза една от оцелелите - Марина Ситникова. 
        Според източници на Интерфакс причина за запалването е попадането на външен предмет в левия горивен резервоар, който при последващия оглед се оказа напълно разрушен. Възможно е той да е бил пробит от части от счупения при кацането колесник, което е довело до изтичане на гориво и до пожар. Десният резервоар е пострадал по-малко и повредите му са най-вече заради  излизането на самолета извън пистата. 
        "За да е било прието решение самолетът незабавно да бъде върнат обратно, за това е имало категорични причини - или пълен отказ на системите на самолета, или лоша управляемост, или пълна липса на връзка с диспечера на летището. SSJ100 е конструиран така, че не може да изхвърли горивото си в момента на кацането, то се изхвърля само във въздуха", каза източникът на ТАСС. Според него "в района на летище "Шереметиево" има твърде оживено въздушно движение и присъствието във въздуха на малка височина на самолет без връзка би могло да създаде заплаха за сблъскване с друг самолети".         
        Когато самолетът спрял, някои от хората успели да изскочат навън по надуваемите пързалки за спешна евакуация, спуснати от предната част на горящия самолет. Някои от спасилите се носели и багажи,  което поражда опасения, че това може да е забавило евакуацията, при която всичко е било въпрос на секунди. "Не зная какво да кажа за хората, които бягаха навън с чантите си. Нека Господ ги съди", написа във Фейсбук оцелелият Михаил Савченко. 
        Друг оцелял - Дмитрий Хлебников, похвали действията на стюардите на полета, които помогнали за спасяването на доста от пътниците. 
        От "Аерофлот", компанията - оператор на самолета, досега не са правили изявления за причините на произшествието, като се ограничиха само със съобщение за създаването на комисия по разследване на причините и обстоятелствата на трагедията.
Снимка:novini.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа
Експерт: Нетаняху иска по-широка война, за да избута до ноември и да изчака Тръмп
Експерт: Нетаняху иска по-широка война, за да избута до ноември и да изчака Тръмп
Опасно близо сме до ядрена катастрофа, предупреждават от МААЕ
Опасно близо сме до ядрена катастрофа, предупреждават от МААЕ
Израел и Иран с взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН
Израел и Иран с взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН



Яндекс.Метрика