Начало >Добруджа >Култура

Ани Пенева:Добрич изпревари Националния литературен музей с експозиция за Йовков (ВИДЕО)

03.05.2018 г. 13:16:32 ч.
/
Ани Пенева:Добрич изпревари Националния литературен музей с експозиция за Йовков (ВИДЕО)
За литературен музей“ Йордан Йовков“ –Добрич се говори като за перла в короната на РИМ.Един от основателите и екскурзоводите в музея с 34 години стаж е Ани Пенева. Пред Медийна група "Добруджа" Ани Пенева споделя спомени за първите години на литературен музей във връзка с 65 год от основаването на РИМ.
Всичките ми години трудов стаж от 1968  са преминали  в къщата музей Йордан Йовков и Дом паметник Йовков, разказва Пенева. Тази година се навършват точно 50 години от  откриването на къщата музей. На 27 май 1968 година отваря врати къщата на съпругата на писателя Деспина Йовкова. Възстановена напълно е стаята в която е живял Йовков с неговата съпруга. Експозицията е уредена от покойната вече Любка Бобчева. С годините се натрупаха много материали  издирвани, събирани. Непрекъсната връзка се  е поддържала с дъщерята на писателя Елка Йовкова. Тя е обещала, че  ако Добрич изпревари  Националния литературен музей с експозиция, която да има зала за Йовков ще дари много от личните вещи на баща си. Елка удържа обещанието си защото експозицията е факт. През 1980 година по повод 100 год. от рождението  на Йовков започва и градежа на Дом паметника. Историците събират опит от други музеи като  този на Елин Пелин, на Чудомир.Още по време на строежа, Елка Йовкова дарява мебели от кабинета на баща си. Това не е някакъв луксозен кабинет, защото писателят е живеел много скромно, уточнява Пенева. Писалището, стола, малката библиотечка, диванчето на което си е почивал   свидетелстват за това. Цялата общественост и гражданството очакваха  откриването на интересния обект. Първите дни посещенията продължават до 21 часа вечер. Откриването става на 27 ноември 1980 год. Изключителен интерес към показаното проявяват добруджанци. Големият писател несъмнено заслужава такова внимание. Годините в които се създават нови експозиции, са сред „златните“ времена на музея. Природонаучен музей, литературен, археологическата сбирка, музея за най-нова история в парка. Всяка археологическа находка биваше събитие. Много ценни неща са събрани през годините, но несъмнено оригиналите представляват най-голям интерес.Йовковите ръкописи, лични вещи, книги- първи издания или преводи. Монетата на Добротица от Калиакра е сред най-ценните златни находки.
Къщата на актрисата Адриана Будевска е моята болка ,признава Ани Пенева. Открихме я за 100 от рождението и  изложихме оригинални и интересни неща. Поддържахме връзка с родственици, но с  времето с  интересът към нея намаля, въпреки, че беше обявена за паметник на културата. Допусна се да стигне това плачевно състояние. Сега колегите са спечелили проект и разбирам, че има още живот за този обект. Ще има средства за реставрация на това истинско малко бижу на града ни съхранило моменти от възраждането от епохата, която е живяла и творила Адрияна Будевска. Има интересни идеи там да репетират да се изявяват млади таланти. Будевска заслужава това, защото както показват инициалите и А.Б, тя е АБ-то на българския национален театър.

Интервю на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Първо място за Александър Петров и „Рисувах те“ в класацията „Ново 10+2“
Първо място за Александър Петров и „Рисувах те“ в класацията „Ново 10+2“
Нова хардкор пънк група от Варна ще участва на „September Sun”
Нова хардкор пънк група от Варна ще участва на „September Sun”
Литературна среща в Добрич с творчеството на Боян Боев
Литературна среща в Добрич с творчеството на Боян Боев
Културен афиш в Добрич за периода 15 - 21 април
Културен афиш в Добрич за периода 15 - 21 април



Яндекс.Метрика