Начало >Добруджа >Култура

Ансамбъл „Житен клас” с. Житница ще изнесе концерт на Международния фолклорен семинар в АМТИИ-Пловдив

22.07.2019 г. 09:45:42 ч.
/
Ансамбъл „Житен клас” с. Житница ще изнесе концерт на Международния фолклорен семинар в АМТИИ-Пловдив
Представителният ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” при НЧ „Гео Милев-1940” село Житница ще изнесе концерт в рамките на Международния фолклорен семинар, който ще се проведе за 15-и пореден път в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) Пловдив.
Семинарът бе открит снощи от ректора на АМТИИ и ще продължи до събота, 27 юли. Ансамбълът на село Житница, с ръководител Маестро Ангел Сербезов, е сред специалните гости на международната проява, като освен концерта в четвъртък, 25 юли, в концертната зала на Висшето училище по изкуствата, танцьорите и музикантите от ансамбъла ще изнесат и практически уроци за музикалните инструменти и автентичните добруджански танци и хора.
По време на концерта представителният ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” също ще демонстрира част от автентичните народни обичаи като Бабинден, Коледуване, хора на мегдана и др. От ансамбъла са подготвили и специална брошура, в която на английски език са обяснени традиционните български обичаи, които чужденците ще наблюдават на концерта.
Замислен през 2005 година като нов метод за преподаване на богатата ни фолклорна традиция, семинарът е посрещнал до момента повече от 1000 чужденци от всички краища на света. 
В тазгодишното издание са записани 60 курсисти от 9 държави, сред които Холандия, Израел, Япония, Швейцария, Англия и др. За първи път на семинара ще пристигне и представител на Сингапур, който е пожелал да изучава народни танци. По традиция най-предпочитани са именно танците, пеенето, кавалът, акордеонът, гъдулката, кларинетът, тъпанът и гайдата. За преподаватели Академията е подбрала най-изтъкнати изпълнители и педагози в различните области, които в продължение на една седмица ще работят индивидуално с всеки участник. В последния ден всички ще представят наученото в концерт пред публика. 

Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш за периода 27 януари  –  2 февруари 2020 г.
Културен афиш за периода 27 януари – 2 февруари 2020 г.
ДКТ"Дора Габе" стартира със "Сън", за сериозното-забавно
ДКТ"Дора Габе" стартира със "Сън", за сериозното-забавно
„Сън“ – първата премиера на ДКТ“Дора Габе“ за 2020 –а
„Сън“ – първата премиера на ДКТ“Дора Габе“ за 2020 –а
Стартира областният конкурс „Смешното в училище в карикатури“ 2020
Стартира областният конкурс „Смешното в училище в карикатури“ 2020Яндекс.Метрика