Арендаторът Николай Алексиев: Искаме от управляващите единствено нормални условия за работа

22.07.2016 г. 11:31:18 ч.
/
Арендаторът Николай Алексиев: Искаме от управляващите единствено нормални условия за работа
Братя Алексиеви създадоха  изключително успешен земеделски бизнес в Добруджа. Дейността на фирмата на двамата братя Алекси и Генчо днес развиват и синовете на Алекси – Иван и Николай.
Създадена през 2000 година, фирма „Братя Алексиеви” обработва 31 хиляди дка в землищата на селата Красен, Изворово, Росица, Росен, Житен, Добрин, Благовец, Житен, Сноп, Градини и Краище. Повече от 1000 собственици са се доверили на арендаторите.
В края на жътвената кампания на пшеницата разговаряме с Николай Алексиев за равносметката, след като пшеницата вече е прибрана в складовете.


Жътвената кампания
Можем да я определим като успешна. Нямаше инциденти. Тази година се разминахме и с дъжд по време на жътвената кампания, така че прибрахме реколтата малко по-рано. Доволни сме от добива – 700-720 килограма от декар. Складирахме 2 200 тона рапица и 9 000 тона пшеница. Остава да се надяваме на по-добри цени.
Болната тема
Точно заради ниските изкупни цени в момента не продаваме пшеница. В момента цената е много ниска, а пшеницата е с добро качество. Можем да изчакаме до декември, когато обикновено има раздвижване на пазара.
260-270 лева за тон е твърде ниска цена.
Цената на пшеницата трябва да бъде над 300 лева за тон. За качествената хлебна пшеница дори – 340. Пак ще достигнем тази цена, но вероятно след Нова година. Просто трябва да се задържи стоката, докато достигне цената.
Хлебопекарните качества
Хубава е пшеницата, има добри показатели за хляб. Търговците, както обикновено, търсят под вола теле и са по-взискателни към някои показатели. Но мисля, че ще можем да отговорим на техните изисквания и ще успеем да постигнем договорка за хлебна пшеница. Имаме качествена пшеница.
Конкуренцията
Действително реколтата е добра в целия Черноморски басейн. В Украйна е много добра реколтата, за Румъния не съм се интересувал.
Русия също влияе сериозно на пазара.
От друга страна – България е много малка и трудно може да очакваме някой да се съобразява с нас. Не можем да се мерим с Украйна и с Русия в каквато и да е насока. Нито пшеница, нито царевица, единствено при слънчогледа държим първите места в Европа.
Класическо земеделие
Ние продължаваме да държим на класическото земеделие – пшеница, рапица, царевица и слънчоглед. Това отглеждаме. Някои колеги решиха да пробват с лавандула, маточина. От една страна е модерно, от друга – рентабилно, но е за по-малки стопанства, които могат да си позволят да отделят и време, и средства за подобно производство. При нас се работи в други мащаби и тези култури ще ни дойдат в повече.
Работна ръка
Нямаме проблем с работната ръка. Дори имаме кандидати за работа, които чакат. Проблем с работната ръка в Добрич, а и като цяло в България съществува, но, за щастие, ние не сме от хората, които търсят работници. Имаме няколко момчета, които са започнали от 18-годишни тук, а вече са над 40-годишни. Уважението е взаимно. Помагаме им, ако имат нужда от нещо. Мога да кажа, че сме близки и затова работниците са с нас от години.
Персоналът общо наброява 30 човека.
Машинен парк
Успяхме да подновим повечето от старите машини. Имаме точно 8 проекта по „САПАРД” и мярка 121. Продължаваме да подменяме стари машини. Стараем се да сме в крак с новостите и новите технологии.
Диалог с управляващите
Ние не търсим някакво специално внимание от управляващите. Просто искаме да ни предоставят нормални условия за работа, да съдействат на земеделските производители след отваряне на програмите.
Мисля, че имаме добра комуникация с настоящия министър на земеделието Десислава Танева. Ние членуваме в Асоциацията на зърнопроизводителите и чрез нея водим диалог с министерството. Засега работим добре, има диалог.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика