Арх. Боян Коларов: Ние затова сме Община – за да работим за общия ни живот

06.07.2017 г. 09:35:58 ч.
/
Арх. Боян Коларов: Ние затова сме Община – за да работим за общия ни живот
През юли започва санирането на първите 10 блока в Добрич по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Очакванията са част от тях да бъдат готови през септември.
Приключи изборът на фирмите, които ще изпълняват обществената поръчка за саниране на първите 10 жилищни блока в Добрич. Проектирането е в срок от 30 дни, но всички гарантират, че ще приключат по-рано от предвиденото - в рамките на 2 седмици.10 са фирмите, които ще извършват санирането, като сред тях има и добрички. В Добрич по Националната програма за обновяване на многофамилни жилища са одобрени следните сгради: ЖК „Балик“ 31, ЖК „Дружба“ 39, ЖК „Дружба“ 4, ЖК „Русия“ 55, ЖК „Балик“ 62, ЖК „Дружба“ 33, ЖК „Русия“ 49, ЖК „Русия“ 53, ЖК „Дружба“ 36 и по ул. „Максим Горки“ 5.


- Арх.Коларов, какво предстои за тези първи десет блока, включени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради?
Вече има избрани изпълнители за град Добрич. Припомням, че изискването на националната програма е за всяка сграда да има различен изпълнител. Нито един от изпълнителите не може да работи по две сгради едновременно. Всички процедури са минали и знаем кои ще бъдат изпълнителите.
В момента, в който подпишат договорите, фирмите ще имат 30-дневен срок за проектиране. И аз призовавам гражданите да не изпускат този срок, защото той е много важен. Сградите имат направени обследвания. Имат технически паспорти, но това не са документите, по които се строи.
- Тоест, тепърва ще се разбере какви дейности ще се извършват в отделните блокове? На кои ще се сменя само дограма, на кои ще се прави изолация…
Да. Тепърва ще се разбере. Този 30-дневен срок е времето, в което гражданите трябва да контактуват с фирмите -изпълнителки. Да им поставят своите желания. А фирмите ще преценяват как по най-добър начин да удовлетворят желанията на отделните собственици, на блоковете като цяло, но и на Общината като орган, който се грижи за общата визия на града.
- Проектирането апартамент по апартамент ли ще се прави, или ще бъде унифицирано за всички?
Програмата работи само по общите части на сградите – фасадата, покрива и т.н. Жилищата са грижа на самите собственици. Както е популярно да се казва: „Ние сме до водомера, след  това сте вие”.
- В такъв случай стълбищните части обхванати ли са от програмата?
Това също е предмет на договаряне и проектиране. Но би трябвало да се направи всичко възможно да бъдат включени. В крайна сметка визията на сградата не е само нейната фасада, стълбището също е обща част. А и от начина, по който е направено стълбището, също ще зависи енергийната ефективност на сградата.
- Сред важните изисквания е и да има достъп до всички апартаменти. Какво става в случай, че живеещите в някои от апартаментите ги няма?
В Добрич нямаме такива случаи. При нас договорите са сключени, след като всички тези подробности са уточнени и изчистени. Нямаме блок, в който да няма 100 % разбирателство между съседите.
- Нека да започнем малко по-детайлно да разглеждаме програмата. Какво се случва, след като фирмата – изпълнител влезе например в блок 4 в кв. „Дружба”?
Първоначално ще влязат проектантите. Те ще дадат някакви проектни решения на собствениците, които ще ги разгледат. Според мен, би трябвало да излязат с някакво общо решение. Защото ние като Община, за да издадем разрешение за строеж, трябва да сме убедени, че всички страни са удовлетворени. Спазени са всички законови изисквания и чак тогава можем да дадем зелена светлина за строителните работи.
Не бива да пропускаме и факта, че преди сключването на какъвто и да било договор за всяка сграда поотделно, ние получаваме разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че има наличен финансов ресурс за точно този обект.
- Имате ли такава информация за тези десет блока, че има наличен финансов ресурс?
Ще разберем, когато са готови 10-те проекта и ние имаме готовност по тях да издадем разрешение за строеж. Проектите ще ни дадат количествено-стойностните сметки и ще знаем колко пари ще бъдат нужни за всеки конкретен блок. Едва тогава можем да се обърнем към министерството с въпроса дали има нужните пари.  
- Витаят слухове, че собствениците трябва да доплащат. Това отговаря ли на истината?
В тази фаза на националната програма доплащане няма. Нищо не се изисква от собствениците. Напротив – те са в правото си да получат най-добрия продукт.
- Друг важен въпрос е контролът върху работата на фирмите. Кой и как ще го осъществява?
Контролът се осъществява според всички закони и наредби, свързани със строителната дейност в България. Ще има авторски надзор от авторите на проектите. Ще има инвеститорски контрол, назначен от Община Добрич. Ще има независим надзор на строителната дейност. И съответно всяка етажна собственост е определила поне по един човек, на когото е гласувано доверие да бъде техен технически представител.
- Кое е най-важното, което искате да кажете на живеещите в тези десет блока?
Най-важното е да не се вземат емоционални решения. Да се избягват всякакви конфликти. Защото е ясно, че напрежение ще има. Всеки, който е минавал през някакъв вид строителна дейност, знае, че напрежение и недоволство неминуемо ще има. Винаги е добре да се премисля, преди да се действа. Хората не бива да се притесняват първо да се обръщат към нас. Ние затова сме Община – за да работим за общия ни живот. След това заедно ще се обърнем към строителя, към проектанта, за да търсим най-доброто решение.
Строителството е сложен процес. Още повече, че в случая ще се извършва в такъв мащаб. А, освен всичко друго, хората по това време ще си живеят в домовете. Всичко това крие рискове, подводни камъни сигурно ще излязат някъде. Затова всички по веригата трябва да бъдем много внимателни и отзивчиви един към друг, за да постигнем добрия резултат.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика