Начало >Добруджа >Общество

Арх.Добрева:Искам оставката на Пенчев, той не пое отговорност

16.01.2019 г. 18:29:04 ч.
/
Арх.Добрева:Искам оставката на Пенчев, той не пое отговорност

Пет политически сили обединиха усилия за още една извънредна сесия на Общински съвет с цел довършване на блок „Добрич“.Изненада поднесе арх.Емилия Добрева която поиска оставката на Иво Пенчев.

Арх.Емилия Добрева съветник от групата на БСП и председател ПК ”Устройство на територията, жилищна политика и строителство“:

Ще изразя едно становище, което вчера беше подкрепено от част от колегите дано се солидаризираме всички. Мисля, че е въпрос на морален жест г-н председателят на Общински съвет –Добрич да си подаде оставката.Защо казвам морален и с какви мотиви.Първо -  г-н Пенчев се присъедини към подписката на желаещите да проведем извънредна сесия на 15 януари със същия предмет, а именно за теглене на дългосрочен заем. Второ - когато в процеса на обсъжданията, той активно участва, направи предложение.Предложението беше езуитско.Целта да изменим кредита за довършване на блок „Добрич“ и инфраструктурата, каквото и да значи това.Независимо от обтекаемият характер на тази цел, тя беше приета от вносителя.В края на краищата г-н Пенчев не пое отговорността да гласува въобще.Очакваше се, че след като предложението му е прието той би трябвало да го подкрепи. Аз не за това искам неговата оставка. А затова, че той не гласува. Той не пое отговорност. В случая партийната дисциплина надделя над разума, надделя над собственото му предложение.Мисля, че трябва, редно е да свалим доверието си от него. Ако той не го направи ще направя предложение в зала. Защото декларациите, че работим в името на гражданите на град Добрич не се покриват със демагогия и с лицемерие.От групата на БСП сме категорични в искането на оставка, останалите могат да кажат, но вчера се обединихме с господата от РБ, те ще кажат така ли е или граша.

Михаел Игнатов –съветник от Реформаторски блок, юрист:

Общинските съветници от РБ не са взели окончателно решение за оставката на председателя на ОбС-Добрич, тъй като не са го обсъждали. Аз лично ще подкрепя. Причините са няколко. Тук не коментирам личността, тук коментирам фигурата на председател на общински съвет.Имаме правилник, имаме Закон за местното самоуправление и местната администрация, който многократно три години беше погазван.Считам, че председателят следва да бъде юрист. Да познава добре правилника за да може да го спазва. Председателят на ОбС не следва да бъде и председателят на правната комисия.Многократно забелязахме нарушения в процедури, толериране на отделни общински съветници.Правилата са за всички и всеки трябва да ги спазва. Как бихте коментирали факта, че когато ти правиш предложение, в последствие не изявяваш своя вот по никакъв начин. Бяха се разсърдили колегите в предходни интервюта, ама те май се потвърдиха. На тази извънредна сесия, която също подкрепяме, има законно избран зам. председател, той е точно Ивелин Пейчев, легитимен е и би следвало да води заседанието.Аз не съм съдник, но считам, че правилата трябва да се спазват  от всички. Председателят е този, който най-стриктно трябва да следи за тези правила.
От другите три партии участвали в пресконференцията- Атака, ДПС, АБВ нямаха готово становище относно исканата оставка на председателя на Общински съвет Добрич.
 

Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика