Атанас Атанасов: Реални действия на Общински фонд „Здраве” виждам от февруари 2018 г.

20.11.2017 г. 10:25:07 ч.
/
Атанас Атанасов: Реални действия на Общински фонд „Здраве” виждам от февруари 2018 г.
Атанас Атанасов - председател на ПК “Бюджет и финанси“  в Общинския съвет и лидер на ПП “Атака“ в Добрич, внася  предложение на редовната сесия на 28 ноември за създаване на Общински фонд „Здраве“ .

- Г-н Атанасов, това предизборно обещание ли е? Какво стои зад предложението Ви?
Тази идея датира от 2011 година. Не е случайно предложена от мен, беше консултирана с лекари от Добрич. Тази нужда от медицински специалисти и по - специално в МБАЛ, този недостиг се наблюдава от няколко години. За съжаление, както и в предходния мандат, така и в още по-предходния не можа да намери подкрепа. Имаме вече консенсус по темата. Проведе се заседание съвместно с Комисията по здравеопазване и ПК “Бюджет, финанси и данъчна политика“, където идеята за Общински фонд „Здраве“ намери подкрепа. С колегите д-р  Бисерка Пачолова  и д-р Явор Милушев направихме среща с директора на болницата Трифон Йорданов. Обсъдихме визията как точно да бъде осъществена тази идея за подкрепа. Тя е единствено чрез този Общински фонд „Здраве“. Редица общини са създали назад във времето такива фондове - дали в подкрепа на културата или в друг сектор. Нормативно няма проблем, въпрос на подкрепа и воля.
- Всъщност, подкрепяте лекарското съсловие и индиректно гражданите…
Да, подкрепата е в човешки ресурси. Говорим да заделим от нашите бюджетни средства една сума и към нея да бъдат добавяни дарения от спонсори, дарители, които да се ползват целево. Към фонда ще се изработи и правилник за работа и устройство, ще се създаде Управителен съвет. В него, според мен, трябва да членуват както общински съветници, така и лекари за по-целесъобразно разходване на средствата. Идеята е да се подпомагат млади специалисти финансово, както и с битово настаняване  от общинския жилищен фонд. Всеки един разход би бил в помощ на младите хора. В разговорите с д-р Трифон Йорданов стана дума, че има механизми и начини да привличаме липсващи кадри и специалисти от други населени места.
- В докладната пишете, че е критично положението в някои отделения на болницата… Къде по-точно?
Така е, не е от днес или вчера. Това са отделенията  по анестезиология и интензивно лечение, кардиология,  медицинска онкология, спешно отделение, диализно лечение и неонатология. Ние като хора, които живеят и работят в този град, сме длъжни да намерим решение, а не да чакаме проблемът да избухне с пълна сила. Тогава ще бъде късно.
- Убедена съм, че общинските съветници ще Ви подкрепят. Но как виждате създаването на фонда във времето?
Заседанието е на 28 ноември. Надявам се да получа подкрепа и в седемдневен срок докладната влиза в сила. С тази докладна ще се създаде и временна комисия, която в едномесечен срок ще изработи правилника. Реални действия на Общински фонд „Здраве” виждам от февруари следващата година.
- Подкрепяте само МБАЛ или и ДКЦ-тата в града?
В момента говорим за многопрофилната болница само. ДКЦ 1 и  ДКЦ 2 са с по-различен статут. Те също си имат своите проблеми. Но за момента  ще се погрижим за инвестиция в човешки ресурси за МБАЛ. Не бягаме от темата за решаване и на проблемите в доболничната помощ, като визирам ДКЦ 1 и  ДКЦ 2.
- На сесията отново ще гледате докладната за прекратяване на съсобственост за имот на пл. „Свобода” 8. Тази точка не мина с изискване за по-висока цена, а виждам пак същата се предлага  - 207 лв. на кв. метър. Как мислите, че ще се развие дебатът? Ще предложите ли по-висока цена?
Във връзка със ЗМСМА и правилника, имат право от общинска администрация да я внесат за втори път. Ако не бъде приета и този път, няма да имат възможност да се внесе за период от шест месеца. Предния път много от колегите не бяха убедени, че това е цената от вещите лица, които са правили оценката и това остана неизговорено. И в тази връзка гласуваха „против“ и „въздържали се“. Никой от съветниците не може да предлага цена, това е работа на вещите лица. Странното е, че говорим за парцел в централна градска част – ЦГЧ,  макар и в съсобственост в идеални части, което е една тежест. Вещото лице взема за аналог имоти, които са отдалечени от ЦГЧ, това е странно. В тази връзка нямаше кореспонденция между цената и реалностите. Най-вероятно на това заседание ще има предложения от комисиите за различна цена от 207 лв. на кв.м. Ние поискахме и  инвестиционното предложение, но поне към настоящия момент по комисии не е представено такова. Индивидуално е било представено на някои колеги и се говори в публичното пространство малко въздушно. Искам да направя уточнение, че никой от колегите не е против инвестиционните намерения на частния бизнес. Но това трябва да се случва като се вземат предвид конкретните дадености, за да не се говори за нещо скрито или уговорки.
- Предстои да се подпише нов договор за сметосъбиране и почистване. Вие имахте през годините различни предложения в тази посока …
Темата за план - сметка „Чистота” е много болна. Аз винаги съм твърдял, че разходите по чистотата трябва и могат да бъдат оптимизирани. Има определени дейности, които, според мен, не се контролират с необходимото внимание. Имам предвид извозването, метенето, депонирането на отпадъците. В капиталовата програма средствата са минимални и недостатъчни. Във връзка с финансовата корекция, всеки месец имаме удръжки  и от субсидията от централния бюджет. В тази връзка не могат да се изпълнят много от мероприятията.
- Коментирайте новата корекция за ремонта на центъра от 100 000 лв. …
Тя е обжалвана от Общината. Няма категоричност, че ще бъде в размер на 2%. Най-вероятно ще се случи, защото е факт, че са направени такива недопустими разходи. Ние алармирахме назад във времето. Не само аз, но и много други колеги. И за изграждането на ЦГЧ на площада, и с депото, и с градския парк имаше допускани нерегламентирани разходи. Това са грешки от миналия мандат, но, за съжаление, се виждат сега. В този мандат  засега няма такива.
- Какво можете да кажете за изтеклите две години? Как работите с кметския екип, с този Общински съвет?
Нещата са много комплексни - като работа, като отношение, като комуникации, като кореспонденция. Комуникацията, чуваемостта , кореспонденцията са на много по-добро ниво спрямо предходния мандат. Като започнем от това, че постигнахме съгласие постоянните комисии  да са от по седем члена, а не от пет и с преобладаващо мнозинство от една политическа сила. Сега има по-голямо присъствие, чуват се повече мнения, става дебат в зала. То това е и целта на тези постоянни комисии - да се решават нещата по време на заседание. Има висока събираемост на местни данъци и такси - това е факт. Администрацията се стреми да успява в по-голямата си част да покрива всички разходи. Но тези корекции финансови, най-вече за депото, са голяма тежест. Споровете с Община Балчик също са голям проблем. Има недофинансирани социални дейности, няма пари за инфраструктурни дейности, за улично поддържане. И има голямо недоволство сред нашите съграждани.
- Кога започвате работа по Бюджет 2018?
Предварителните разчети ще бъдат разглеждани в началото на декември. Най-вероятно ще свикам едно или две извънредни заседания на Комисията по бюджет и финанси преди приемането. Има искания от граждани, които да разгледаме. Намаление на картите за транспорт е една от темите. В редица общини са по-ниски таксите. Но е въпрос за по-правилно разходване  и разпределение  на средствата.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика