Начало >Добруджа >Общество

Авторите на филма за Ньойския договор ще го представят в Добрич точно 100 г. след подписването му (ВИДЕО)

13.11.2019 г. 11:50:17 ч.
/
Авторите на филма за Ньойския договор ще го представят в Добрич точно 100 г. след подписването му (ВИДЕО)
С две събития ВМРО – Добрич ще отбележи 100-годишнината от Ньойския договор. По покана на войводите на 27 ноември ще гостува филмът „Сага за попилените възможности“, а два дни след това ще се проведе традиционното за организацията факелно шествие. Това съобщи за медийна група „Добруджа“ областният координатор на ВМРО Тихомир Маринов.

Прожекцията на документално-игралния филм "Сага за попилените възможности", посветен на 100-годишнината от Ньойския договор, ще бъде на 27 ноември, от 18.00 часа, в кино-клуб „Икар“. Входът за зрителите е свободен.

В 60-минутната продукция са включени кадри и от традиционното и ежегодно провеждано вече 20 години факелно шествие, организирано от ВМРО - Добрич по повод унизителния и наложен на България Ньойски диктат.

За събитието в Добрич ще пристигнат и авторите на филма - сценаристът проф. дин Иван Илчев - български историк и дългогодишен ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", режисьорът Ралица Димитрова и операторът и продуцент Пламен Герасимов от "Б Плюс Филм".

Добрич е третият град в страната, в който "Сага за попилените възможности" ще гостува, след Стара Загора и Мездра. Филмът бе излъчен и по БНТ 2 преди месец.

На датата на прожекцията в Добрич точно преди един век, през 1919 г., в парижкото предградие Ньой е подписан договор-диктат, с който страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо България. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по това време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа – Северна и Южна, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия, а на българската държава са наложени репарации и ограничения с тежки и непосилни финансови клаузи. От отделените земи в следващите 3 години в България пристигат над 100 хиляди бежанци, а 600 хиляди българи остават отвъд граница.

По традиция в петъчния ден на седмицата, когато е подписан договорът, ВМРО – Добрич организира факелно шествие. Тази година то ще премине под наслов „Долу Ньой – 100 години несправедливост“. На 29 ноември, от 18.00 часа, пред храм „Св. Георги“ ще пламнат 100 факли, след което войводите ще преминат по пешеходната зона на града. Това ще се случи за 21-ва поредна година в Добрич – най-продължителната традиция на ВМРО в страната за отбелязването на трагичната за България дата.

„Това е една от най-черните дати в българската история – стотици хиляди българи остават извън пределите на родината. Ние трябва да помним тази дата, защото трябва да помним грешките на тогавашните управници, за да се учим от тях и да не ги повтаряме“, заяви Тихомир Маринов.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Водните аварии днес
Водните аварии днес



Яндекс.Метрика