Без провали: Справихме се с европредседателството!

19.06.2018 г. 12:40:07 ч.
/
Без провали: Справихме се с европредседателството!
След големия трепет идва и краят на eвропредседателството. Какво постигнахме и как подаваме щафетата на Австрия?

"Справихме се по-добре, отколкото очаквахме. Имаше стройно следване на дневния ред. Нямаше гръмки провали. Постигна се възможното и това е добър знак. Първото изпитание да се усетим част от общността го преминахме", посочи вицепрезидентът на "Асоциацията на Атлантическия договор" Елена Поптодорова.

През този период поставихме много силен акцент върху Западните Балкани, но според госта в „България сутрин“ нямаше да можем да го поставим, ако вече Брюксел не беше поел тази тема.

"Подписването на договора между Македония и Гърция се случи едва след позитивната среда, която договорът за добросъседство помежду ни със Скопие създаде. Всяка наша намеса в процеса по смяната на името на Македония може да усложни и забави промените. Ние имаме интерес този проблем да бъде решен", подчерта Поптодорова.

По отношение на държавните ни лидери тя посочи, че президентът Румен Радев учи тънкостите на длъжността си в движение. А колкото до премиера Борисов според Поптодорова никой не може да се самоопредели като медиатор.

"Българският премиер никога не е имал самостоятелна инициативна роля. Винаги позицията му е договорена. Посредникът осъществява вербалната комуникация между две страни. При следващо европредседателство трябва да има по-внимателен подбор къде да пребивават делегатите", изтъкна Елена Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

 
Снимка:img.bg.sof.cmestatic.com
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Майките на деца с увреждания продължават с протестите
Майките на деца с увреждания продължават с протестите
Световните агенции отразиха оставката на Валери Симеонов
Световните агенции отразиха оставката на Валери Симеонов
Борисов приема поканата на Радев
Борисов приема поканата на Радев
Менда Стоянова: Утежнения с екологичен коефициент ще имат стари и мощни коли
Менда Стоянова: Утежнения с екологичен коефициент ще имат стари и мощни колиЯндекс.Метрика