Начало >Добруджа >Общество

Бюджетът на Добрич за 2020 г. е приет (ВИДЕО)

28.01.2020 г. 15:12:47 ч.
/
Бюджетът на Добрич за 2020 г. е приет (ВИДЕО)
Общинският съвет на Добрич прие бюджетът на община Добрич за 2020 година. След близо два часа дебати съветниците одобриха финансовата рамка на общината. За нея „гласуваха” 30 съветници, а петима – „въздържал се”. Нямаше против.
Основната тема на дебатите беше предложението на спортната комисия за увеличаване на средствата за спорт от 850 хиляди на 1 млн. лева. В крайна сметка предложението бе подложено на гласуване, но получи подкрепата на само 13 съветници.
В началото на обсъжданията, представителят на спортната комисия Петър Петров представи решението за завишение, но уточни, че не е посочен източникът  на средства за това увеличение на сумата. Затова той и колегата му в комисията от групата на МК ДБГ (НДСВ, ССД, Глас Народен) не са подкрепили искането, защото смятат, че това е максималният размер, който към момента може да се отпусне за спорт.
В подкрепа на решението за вдигане на средства за спорт се изказаха съветниците от МК ГЕРБ (СДС) Галин Господинов, Иво Пенчев, Георги Друмев. Иво Пенчев заяви, че ще подкрепи предложението на Спортната комисия за увеличаване на средства за спорт със 150 хиляди. Той отбеляза, че в момента  19 клуба си поделят 127 хиляди лева. Даваме за високо спортно майсторство по 1,2 лева за точка, а в Шумен е 3 лева, даде за пример Пенчев. Той смята, че с предвиденото  увеличаване обхвата на синята зона, могат да се намерят допълнителните средства за дофинансиране на спорта.
Кметът Йордан Йорданов посочи, че дори обхватът на Синя зона да бъде разширен, това ще отнеме поне три месеца и няма как отсега да бъде направен разчет за евентуалните допълнителни средства, които ще влязат по това перо.
Йорданов заяви, че всички клубове са внесли искане за увеличаване средствата. Ако вземем предвид всичките искания, сумата ще надхвърли 2 млн. лева, коментира кметът. Той увери, че ще положи всички усилия да увеличим средства за спорт. Нашето разбиране е, че плавното покачване на средствата ще доведе до по-добри резултати, заяви кметът Йордан Йорданов.
Михаел Игнатов предложи всички искания за повече средства за определени дейности в бюджета, да бъдат записани и при актуализация на бюджета да се търси възможност за включването им.
Съветникът от ДПС Нежля Амди Ганева отбеляза, че в отчета за изпълнението на бюджета за миналата година е видно, че за спорт са били отпуснати 925 хиляди лева, при заложени 750 хиляди. Михаел Игнатов отвърна, че всяко едно разпределение на допълнителни средства е направено след гласувана актуализация.
По време на дебатите съветникът Детелина Николова поиска да узнае колко са несъбраните средства от общината по концесионни договори и какви действия е предприела в тази посока. Директорът на дирекция „Общинска собственост” Петя Павлова отговори, че има 265 хиляди лева несъбрани средства по действащи концесии, като за събирането им, са предприети нужните действия.
При представянето на докладната, кметът Йордан Йорданов отбеляза, че във финансовата рамка ръстът на средствата за делегирани от държавата дейности, е 12%, докато при Местните дейности заложеният ръст е над 19%
Приоритет в местните приходи е събиране на недобори от предходни периоди. Смятаме, че в настоящата ситуация и състояние на местните данъци и такси, това е максимумът който сме успели да постигнем, заяви кметът.
Бюджетът на Добрич за тази година възлиза на 76 391 723 лева. 61%, или 46 661 726 са планираните приходи за държавните дейности. Местните приходи /39%/ са в размер на 29 729 997 лева. От местни данъци се очакват над 8,1 млн. лева, а неданъчните приходи са 15 млн. лв. Завишени са средствата за поевтиняване на карти за градски транспорт на пенсионери над 70 години и безплатни карти на хора с увреждания, като за 2020 г. са в размер общо на 230 000 лева. За обезпечаване на дейности по чистотата на града са предвидени средства в размер на 6 231 300 лева.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
20 април – Международен ден на свободния печат
20 април – Международен ден на свободния печат
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
Нарушено водоподаване в две населени места в община Крушари
Нарушено водоподаване в две населени места в община Крушари



Яндекс.Метрика