Бюджетът за 2017 г. е най-щедър към МВР и МО

28.10.2016 г. 09:13:15 ч.
/
 Бюджетът за 2017 г. е най-щедър към МВР и МО
Непрекъснатите заплахи на премиера Бойко Борисов, че България я грозят бежанци и войни, намериха изражение и в проектобюджета. Следващата година ще бъде годината на сектор "Отбрана и сигурност", който ще получи рекордно увеличение на средствата. През тази година финансирането на сектора е било 3.34 млрд. лв., докато през 2017 г. ще е 4.167 млрд. лв. (от 3.8 до 4.5% от БВП ). Увеличението на разходите е с близо 25%. Тук освен парите за министерствата на отбраната и на вътрешните работи са включени и бюджетите на всички служби за сигурност и държавния резерв. Нарастването е драстично на фона на увеличението на парите за други ключови сектори като здравеопазване и образование. За здраве парите се увеличават от 3.938 млрд. лв. на 4.206 млрд. лв., което е ръст от 6.8%. За образование повишението е със 7.3% - от 3.12 млрд. лв. на 3.35 млрд. лв.
Причината за нарастването на парите в "Отбрана и сигурност" са проектите за модернизация на армията, които тръгват от следващата година. Става въпрос за покупка на западни изтребители и построяването нови бойни кораби. За следващите три години от държавния бюджет ще бъдат дадени общо 1.122 млрд. лв. От тях 683 млн. лв. са за замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител. 231 млн. лв. ще бъдат отделени през 2017 г., 226 млн. лв. - през 2018 г., и 226 млн. лв. - през 2019 г. Изборът на доставчик трябва да стане до пролетта на 2017 г. За построяване на патрулните кораби ще бъдат отделени общо 439 млн. лв. От тях 171 млн. лв. за 2017 и 2018 г. и 97 млн. лв. за 2019 г. На практика всички капиталови разходи, записани в бюджета на МО за следващата година, ще отидат за тези два проекта. Според проекта на МФ военният бюджет през 2017 г. ще е 1.080 млрд. лв. За тази години той беше 1.033 млрд. лв., или увеличението е 4.5%. 
Като сума най-впечатляващо е увеличението при МВР - с над 106 млн. лв., като министерството е лидер при харчещите с бюджет от 1.23 млрд. лв. В сравнение с миналата година увеличението е 9.4%. Реформата в министерството, която трябваше да намали разходите на едно от най-скъпите ведомства, очевидно не се е случила. Вместо да харчи по-малко, министерството ще направи точно обратното. Няма и намек за ползата от гласуваното по настояване на вътрешния министър Румяна Бъчварова държавно предприятие, в което да се отделят личните документи и регистрацията на коли. Идеята бе то да се издържа от таксите, които събира. 
По традиция огромната част от парите на МВР отиват за заплати на персонала, а за капиталови разходи, ново оборудване и т.н. се отделят минимални суми. Тази практика ще бъде спазена. За персонал догодина ще се дадат 1 106 763 000 лв. Капиталовите разходи не достигат и 15 млн. лв. Формално най-много средства, т.е. най-много заплати, ще се отделят по направлението противодействие на престъпността и опазване на обществения ред - над 670 млн. лв. Увеличението тук е с около 42 млн. лв. 
Малко над 185 млн. лв. отиват за охрана на границите и справяне с мигрантския поток. В сравнение с миналата година тук се отбелязва ръст с над 20 млн. лв. Тези средства обаче далеч не са единствените, които МВР ще изхарчи за гранична охрана през идната година. Към тях трябва да се прибавят и 160-те млн. евро, които ЕК отпусна за справяне с мигрантската криза. Те ще отидат предимно за техника на гранична полиция - 400 АTВ-та, джипове, граничен кораб и друга техника. 
Снимка:pravatami.bg
Източник:Segabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика