Бизнесът иска прагът за регистрация по ЗДДС да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв.

07.07.2015 г. 15:43:43 ч.
/
Бизнесът иска прагът за регистрация по ЗДДС да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв.
Прагът за регистрация по ЗДДС трябва да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв. Около това мнение се обедини малкият и среден бизнес от Варна на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски. 

Министър Лукарски посочи, че е внесен такъв проект от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Министерство на икономиката го подкрепя, като максимално допустимият в ЕС праг е 100 хил. евро. 

Той отбеляза, че вдигането на прага за регистрация ще осветли голяма част от оборотите на малкия и средния бизнес и допълни, че много от предприемачите също подкрепят искането. Все още обаче има разминавания по въпроса с финансовото министерство.

Голяма част от повдигнатите от бизнеса въпроси засягаха административната тежест и множеството такси и режими на местно ниво, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

„Разбирам, че таксите пълнят бюджетите на общините, но съм категоричен, че те трябва да се определят на пазарен принцип. Министерство на икономиката е отговорно за административната тежест и вие може да се обръщате към нас с всякакви предложения за нейното намаляване“, каза Лукарси. Той посочи, че е привърженик у нас да се въведе практиката в Германия, при която икономическото министерство, когато получи сигнал от бизнеса, че даден режим е пречка, дава срок от 6 месеца на съответната институция, която го е въвела да го защити и ако не, той отпада. 

„Готвим изцяло нов закон за публично-частните партньорства, тъй като сегашният е ужасяващ“, каза още министърът в отговор на поставен проблем от бизнеса. Друга пречка пред бизнеса е и корупцията, която произтича от крайно неясните критерии в Закона за обществените поръчки, стана ясно на срещата. В отговор министър Лукарски заяви, че новият Закон за обществените поръчки е готов и чрез него ще се постигнат по-прозрачни процедури, включително чрез въвеждането на електронни търгове. „Новият проектозакон е поставен за обществено обсъждане“, каза Лукарски, като призова бизнеса да изпраща своите коментари.

Той отбеляза още, че има значителен ръст в чуждестранните инвестиции. „С местната власт трябва да работим ръка за ръка за привличането на още инвеститори. В това отношение трябва да се развие индустриалната зона във Варна“, заяви Лукарски и допълни, че има стратегически интерес към зоната от Пакистан и Китай като предмостие за търговията им с ЕС.

Министър Лукарски потвърди интереса от Катар Летище Варна да се ползва за хъб за полетите, свързващи Близкия Изток и Европа.
Снимка:i.newsroom.bg

Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика