Начало >Добруджа >Общество

Близо 30% от земеделските стопани в областта се занимават с отглеждане на плодове и зеленчуци (ВИДЕО)

18.07.2019 г. 13:47:30 ч.
/
Близо 30% от земеделските стопани в областта се занимават с отглеждане на плодове и зеленчуци (ВИДЕО)
От 4129 регистрирани земеделски производители в област Добрич 1216 отглеждат зеленчуци и овощни култури, което е близо 30%. Това съобщи инж. Десислава Иванова – директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич по време на проведеното днес първо заседание на новосформирания Областен консултативен съвет по плодове и зеленчуци.
 
Негов председател ще бъде Ивайло Линков, който оглавява Добруджански овощарски съюз. Секретар на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци е Радка Денева – младши експерт в ОД „Земеделие“ – Добрич.
 
Тя представи данните на дирекцията за стопанската 2018/2019 г. за сектор „Плодове и зеленчуци“. Обработваемата земя в област Добрич е 340 000 хектара. От тях 7315 са заети със зеленчукови и овощни насаждения, което представлява 2.15%. Овощните насаждения заемат 2016 хектара, зеленчуците - 5126, а лозята – 173. Най-много регистрирани земеделски стопани, отглеждащи тези култури, има в община Добричка – 421. Следват Генерал Тошево и Каварна. Най-малко са в община Крушари – 47.
 
Земеделските стопани, които отглеждат плодове на територията на областта, са 491. Най-голяма площ сред овощните насаждения заемат сливите и джанките. По-голяма част от тях са в община Тервел. Следват ябълките, като повече от половината от насажденията в област Добрич са в трите черноморски общини. При този плод се отчита най-висок общ добив – 2475 тона. След ябълките, по количество реколта се нареждат сливите и череши.
 
Новосъздадените овощни насаждения в област Добрич през изминалата стопанска година включват сливи, бадеми, кайсии, орехи, малини и праскови. Най-много новозасeти плодови дръвчета има в община Каварна.
 
В нашата област се отглеждат близо 142 хектара лозя от винени сортове и още почти 31 с десертни. Най-много лозя има в община Каварна – общо 128.5 хектара. Следват Балчик и Тервел. Средният добив в областта за винените сортове е 5678 кг/ха, а за десертните сортове е 3595.
 
Регистрираните земеделски стопани, които отглеждат зеленчуци, са 849. Най-много са в община Добричка - 302, а най-малко зеленчукопроизводители има в община Крушари – само 18. Най-много площи са засети с бобови култури – 2834 хектара. Сред тях преобладава нахутът – 1183 хектара. Той се отглежда основно в общините Добричка и Тервел. С полски култури в областта за заети 2272 хектара, а оранжерийните насаждения са само 19 хектара, при които преобладава пиперът. 69% от общата продукция зеленчуци в областта се реализира в търговската мрежа. 18% се използват за промишлена преработка, а 13% от реколтата от зеленчуци в областта е за собствена консумация.
 
Гост на семинара, който се проведе в Областна администрация – Добрич, бе заместник-областният управител Красимир Николов. Тези срещи са много полезни за целия сектор, защото малките и микропредприятията са гръбнакът на зеленчукопроизводството и овощарството, заяви той. Красимир Николов изрази надежда положителната тенденция за увеличаване на площите с тези култури да продължи и занапред.
 
Земеделските производители, които се включиха в семинара, бяха запознати и с мерките на МЗХ за подпомагане на сектора.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика