БНБ: Евтиното евро носи повече позитиви за българската икономика

13.08.2015 г. 07:26:55 ч.
/
БНБ: Евтиното евро носи повече позитиви за българската икономика
Лихвите по кредити и депозити ще продължат да вървят надолу, прогнозират от централната банка.
Последните тенденции, които се наблюдават в световната конюнктура, е по-вероятно да повлияят положително на развитието и растежа на българската икономика. Позитивите за страната ни са свързани с очакваното умерено ускоряване на икономическата активност в еврозоната, обезценяването на еврото, ниската цена на петрола и ниските лихвени проценти. Това са изводи от тримесечното издание "Икономически преглед", което разпространява Българската народна банка (БНБ).
От там оценяват положителните ефекти от обезценяването на единната валута спрямо долара като по-значими от негативните, но се прави уточнението, че ефектите от по-евтиното евро имат както положителни, така и негативни последици за българската икономика. "Понижаването на реалния ефективен валутен курс на лева спрямо валутите на търговските ни партньори би имало положителни ефекти за износа на стоки. Същевременно обезценяването на еврото е фактор за повишение на цените в страната по веригата на предлагането", се посочва в анализа.
Поскъпването на долара влияе пряко върху стойността на номиналния внос и износ, като оскъпява вноса в долари и води до поевтиняване на износа за страни, към които български фирми изнасят в щатска валута. По-скъпите вносни стоки обаче биха могли да се заместят от домакинствата с местни, като по този начин обезценяването на еврото би се отразило върху обема на нетния износ, се казва в документа.
Сред посочените негативи от поскъпването на долара е задлъжнялостта в щатска валута – в случай че има голям дял на деноминирани в долари вземания от фирми и домакинства, бремето на дълга ще се увеличи, поясняват от БНБ.
За БВП

От централната ни банка анализират динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) и дават прогноза за следващите шест месеца.
В периода януари-март 2015 г. верижният растеж на реалния БВП се ускори спрямо предходното тримесечие до 0.9%. Основен принос за растежа имаха изменението на запасите и частното потребление, което продължи бавно да се възстановява. Това се дължеше и на слабото увеличение на заетостта и спада на безработицата. Основен негативен принос за растежа на икономическата активност имаше спадът на правителственото потребление в резултат от прилагането на мерки за фискална консолидация, се казва в доклада. Износът и вносът на стоки и услуги нараснаха спрямо предходното тримесечие със сходни темпове, припомнят още от БНБ.
При подобряването на ситуацията на пазара на труда и повишаването на доверието на потребителите може да се очаква частното потребление да продължи да нараства през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. Очакванията са частните инвестиции да нарастват с умерени темпове в условията на положителни нагласи и очаквания на бизнеса, както и при високото ниво на натоварване на производствените мощности в промишлеността. Правителственото потребление също се очаква да нараства със слаби темпове през втората половина на 2015 г. Износът и вносът на стоки и услуги се предвижда да се увеличават със слаби, но сходни към момента темпове. Всичко това вероятно ще забави слабо ръста на БВП през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо наблюдавания през първото тримесечие на годината.
От БНБ очакват през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. потребителското търсене да нараства сравнително слабо. Предвижда се още нормата на спестяване на домакинствата да остане висока, а предлагането на труд – сравнително ниско.

Банковата система
През първите пет месеца на 2015 г. ликвидността в банковата система продължи да нараства заради запазващия се приток на депозити, все още слабата кредитна активност в страната и ограничените възможности за инвестиции на международните финансови пазари, пишат от БНБ.
Лихвените проценти по депозити и кредити у нас продължиха да се понижават, отразявайки тенденциите на междубанковия паричен пазар и високата ликвидност в банковата система. Очакванията ни за втората половина на 2015 г. са лихвените проценти по депозити и кредити да продължат плавно да се понижават.
През първото тримесечие на 2015 г. банките в България облекчават кредитните си стандарти за отпускане на финансов ресурс на предприятия, като смекчаването засяга главно предлаганите лихвени проценти, таксите и комисионните. При предлаганите потребителски и жилищни заеми също се наблюдава облекчаване на условията по отношение на лихвите, както и на таксите и комисионните. Според банките основните фактори, допринесли за това, са свързани с намаляването на цената и увеличаването на обема на привлечените средства, засилената конкуренция в сектора и липсата на доходоносни алтернативни инвестиции.

От дефлация към инфлация
БНБ посочва като основна причина за отчитането на отрицателна инфлация през първите пет месеца на 2015 г. спадът в цената на петрола в евро и пренасянето му върху цените на транспортните горива у нас.
В същото време от централната банка определят вътрешните фактори предимно като проинфлационни. Сред тях са повишаването на цените на производител на плодове и зеленчуци в селското стопанство, отчитането на положителен годишен темп на административно определяните цени, продължаващото повишаване на потребителското търсене и нарастването на разходите за труд на единица продукция.
БНБ очаква за третото тримесечие на 2015 г. инфлацията да бъде от -1 до -0.1%, а през четвъртото тримесечие на 2015 г – от -0.8 до 0.4%. "Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността цената на петрола да не последва очакваната тенденция към повишение, при което инфлацията ще бъде по-ниска от прогнозираната. Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат от понижението от КЕВР на цената на природния газ през третото тримесечие на годината", коментират от БНБ.
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика