Начало >Добруджа >Култура

Богата културна програма в Добрич по случаи 24 Май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

18.05.2019 г. 14:31:35 ч.
/
Богата културна програма в Добрич по случаи 24 Май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Програмата на Община Добрич, посветена на празника, през целия май е заредена с много събития, сред които изложби, концерти, творчески срещи, представяне на книги. Предстои откриването на традиционната Годишна изложба на художниците педагози на 21 май от 17.30 ч. в Художествена галерия. На 22 май от 18.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ е официалното тържество „О, будители народни“, организирано от Община Добрич, на което Кметът на града – Йордан Йорданов, ще  връчи плакети по повод юбилейни годишнини и отличия на изявени учители от града. Слово по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще изнесе Теодосий Теодосиев – един от най-успешните преподаватели по физика в България.
На 24 май тържествата ще започнат от 08.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в града. Благодарственият молебен е от 9.00 ч.  в храм  „Свети Георги”. В 9.45 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде официално открит в 10 часа на площад „Свобода” със стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов в изпълнение на Теодор Монев от 4. клас в Основно училище „Христо Ботев“. Ще станем свидетели на ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2018/2019 на випуск 2019/2020 година. Хиляди ученици, студенти, учители, културни дейци и творци, деца от детски градини и граждани, някои от които специално пристигнали за това, ще се включат под звуците на всеучилищния химн „Върви, народе възродени“ в празничното шествие, което ще тръгне от паметника на Св. св. Кирил и Методий, ще продължи по централната улица на Добрич към градския парк, до паметника на Йордан Йовков, където ще бъдат положени цветя. Традиционно шествието ще бъде предвождано от 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий. Празникът ще продължи с художествена програма от 11.30 часа на сцената на площад „Свобода”  с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев, както и хореографски паралелки на СУ „Димитър Талев“. От 16.00 часа в Градски парк „Свети Георги“ е празничният концерт на Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов, а от 17.30 часа на сцената на площад „Свобода“ е Вечерта на българската песен, в която ще участват възпитаници на Студио за поп-рок   певци „Сарандев“ при Младежки център - Добрич с вокален педагог Елена   Карабельова.
Община град Добрич призовава да издигнем българското знаме и да се включим в тържествата, защото единствено на този ден ние излъчваме общност и единение. Нека, понесени от една величествена песен, вървим в една и съща посока с призива да мислим „напред“.
И нека да пребъде България на духа!
 
Снимка:www.bugari-u-hrvatskoj.com
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Културната седмица на Добрич до 22 септември
Културната седмица на Добрич до 22 септември
Над 1300 добричлии са заявили готовност за включване в кампанията  „Да почистим България заедно“
Над 1300 добричлии са заявили готовност за включване в кампанията „Да почистим България заедно“
Дом-паметник „Йордан Йовков“ представя книгата „Гласове  от Русе за  Добруджа“
Дом-паметник „Йордан Йовков“ представя книгата „Гласове от Русе за Добруджа“
С джаз концерт продължава богатата културна програма в дома на Константина Петкова в Пчеларово
С джаз концерт продължава богатата културна програма в дома на Константина Петкова в ПчеларовоЯндекс.Метрика