БОКС: Талант, който тренира от една година, побеждава наред (ВИДЕО)

09.11.2018 г. 14:50:39 ч.
/
БОКС: Талант, който тренира от една година, побеждава наред (ВИДЕО)
Републикански шампионат по бокс за ученици до 14 г. се проведе в Кърджали. От там възпитаниците на БК „Добруджа” и на Спортното училище „Г.С. Раковски” се завърнаха с престижно класиране, разказва треньорът Явор Карчев. Шампион в своята възрастова група съвсем очаквано стана Стелиян Страхилов в кат. до 72 кг. Мирослав Демиров се нареди трети. Работим, за да възродим добрите традиции на добричкия бокс, заявява специалистът и продължава, че ако децата са по-настоятелни и мотивирани – всичко е възможно. Интересното в случая е, че един от треньорите е Веселин Марков, легенда на добричката спортна школа от близкото минало,  който като концесионер на „Лебеда” в момента „тъче” на два стана, но когато човек има желание, се справя с всичко. По четири часа дневно се отделят за подготовка на момчетата, които тренират бокс в клуба, признава Явор Карчев. Когато предстои състезание времето за подготовка се увеличава. И с финансирането нещата стоят добре, тъй като има хора, които милеят за бокса в нашия град и са готови да заделят средства за неговото развитие. А, това, че децата са ученици в Спортното училище им дава възможност хем да имат време за спорт, хем да не изостават от обучението. Това, което предстои като спортен календар е РП за младежи от 14 до 18 ноември, където отново ще се очаква призово класиране, завършва Карчев.
Шампионът Стелиян Страхилов се занимава с бокс от едва една година, но вече е национален състезател и има пето място на ЕП.  Освен това, на всичките три състезания, на които е участвал в България, е спечелил само първо място. Златният медал на първенството в Кърджали е бил очакван от него, казва не без самочувствие 14-годишният младеж. Той вече знае какво иска, а именно да стигне до професионалния бокс, като преди това вземе квота за Олимпийски игри. Стелиян започва като борец, следи с интерес и другите видове спорт, но най го привлича бокса. Много е дисциплиниран, изпълнява всички указания на своите наставници, а и като ученик е много добър, защото е наясно, че двете – спорт и обучение вървят ръка за ръка. Признава, че тренировките са тежки, но благодарение на тях идват и добрите постижения. Стелиян има и пълната подкрепа на своите родители. Даже в момента неговият баща Страхил Каменов присъства на тренировката. Бащата пътува със сина си и по време на състезания. Гордее се със своето момче и е готов да направи всичко за неговото израстване като голям спортист, но настоява също така да се изучи и да вземе висше образование. Каквото поиска ще го подкрепя, завършва бащата.
Атанас Йорданов също е сред шампионите в клуба. Той е 18-годишен, категорията му е до 69 кг., тренира за 9-та година, а през тази година за първи път ще премине при мъжете.
Директорът Николай Дяков също заявява, че ръководството на Спортното училище прави всичко по силите си, за да подпомогне развитието на бокса, борбата и вдигането на тежестите, които са сред спортовете, донесли много слава на Добрич. Той допълва, че клубовете също допринасят съществено за развитието на младите таланти и още веднъж акцентира върху това, че именно Спортното училище е мястото, където надарените деца могат да се развият пълноценно. Защото учебният процес е напълно съобразен с потребностите на спорта.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ХАНДБАЛ: „Добруджа” се завръща в зала „Русалка” за последния си мач
ХАНДБАЛ: „Добруджа” се завръща в зала „Русалка” за последния си мач
ПМГ „Иван Вазов” спечели ученическите игри по волейбол за юноши 8-10 клас (ВИДЕО)
ПМГ „Иван Вазов” спечели ученическите игри по волейбол за юноши 8-10 клас (ВИДЕО)
ХАНДБАЛ: Светлин Димитров представя във видео новата зала и новия екип на „Шартър” (ВИДЕО)
ХАНДБАЛ: Светлин Димитров представя във видео новата зала и новия екип на „Шартър” (ВИДЕО)
Възпитаниците на СУ „П.Р.Славейков“ спечелиха областния етап на Ученическите игри по волейбол 5-7 клас
Възпитаниците на СУ „П.Р.Славейков“ спечелиха областния етап на Ученическите игри по волейбол 5-7 клас



Яндекс.Метрика