Борисов в Белград: Искаме единни Балкани и развиваща се инфраструктура

09.12.2017 г. 15:30:14 ч.
/
Борисов в Белград: Искаме единни Балкани и развиваща се инфраструктура
Разумни, предсказуеми и развиващи се Балкани. Около това се обединиха премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Михай Тудосе, и сръбският президент Александър Вучич. Четиримата лидери проведоха работна среща в Белград в рамките на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния.
Предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС беше във фокуса на обсъжданията, като страните си поставиха за цел то да има ключово значение за развитието на Балканите. Българският премиер Бойко Борисов припомни, че в миналото този регион е генерирал само войни и напрежение и сега е моментът, в който всички балкански страни да покажат на колегите си от Западна Европа, че тези проблеми са зад гърба им. „Ние искаме единни Балкани с модерна инфраструктура,“, заяви Борисов. Той представи и друга възможност за региона - срещата на високо равнище по инициативата „16+1“, която следващата година ще се проведе в България, и призова колегите си да бъдат подготвени с проекти. „Искаме всичко това, което го има на Запад, да го има и при нас. Държавите да инвестират в нашия регион. Това ще стане, само когато има политическа стабилност и тук е мирно“, каза министър-председателят.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас поздрави Борисов за предстоящата неформална среща на лидерите от ЕС в София на тема „Западни Балкани“ и каза, че четирите страни могат да изиграят много важна роля за развитието на региона. „2018 трябва да бъде годината на Балканите“, допълни гръцкият министър-председател.
За важността на сътрудничеството между четирите страни говори и президентът на Сърбия Александър Вучич. Той цитира архивен документ от Уилям Гладстон, в който бившият министър-председател на Обединеното кралство казва, че страните в региона трябва да имат много близко сътрудничество помежду си и само така ще могат да намалят външните заплахи. Вучич благодари на останалите лидери от формата за придадения от срещата силен европейски дух в Сърбия и съобщи, че сред обсъжданите теми е и интеграцията на страната по пътя й към ЕС. Той получи категоричната подкрепа на колегите си за това, като единодушно бе отбелязано, че присъединяването на Сърбия към Съюза ще допринесе за целия балкански регион.
Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе допълни, че по този въпрос останалите три страни могат да помогнат. „Четирите ни държави имат своите предизвикателства, но няма нито един проблем, за който да не може да се намери решение“, поясни Тудосе. Той каза още, че четиримата лидери обсъждат и възможностите за по-чести регулярни срещи помежду си, които да водят до важни и положителни решения за бъдещето на региона.
В рамките на визитата между българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и сръбското Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите беше подписан Меморандум за разбирателство за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги. Целта на документа е правителствата да насърчат мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите в полза на близо 14 млн. граждани на двете държави. Сърбия е втората държава от Западните Балкани, с която страната ни сключва споразумение от този тип след Република Македония.
Източник:Министерски съвет

Коментирайте
Подобни новини
Гръцкият газов доставчик DEPA отива на арбитраж с руската "Газпром" относно цените на синьото гориво
Гръцкият газов доставчик DEPA отива на арбитраж с руската "Газпром" относно цените на синьото гориво
Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 г.
Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 г.
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург



Яндекс.Метрика