Борисов: Зелени и опоненти на кабинета опитват бойкот на АМ "Струма" в Кресненското дефиле

23.05.2019 г. 15:13:46 ч.
/
Борисов: Зелени и опоненти на кабинета опитват бойкот на АМ "Струма" в Кресненското дефиле
Зелени организации и опоненти на правителството се опитват да блокират проекта за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. За това намекна премиерът Бойко Борисов, който присъства на пускането в движение на поредния магистрален участък край Благоевград. 
Първият участък от отсечката на магистралата между Благоевград и тунел „Железница“ е с дължина 6,5 километра и ще пренасочва автомобилния трафик от главен път Е-79, който минава през Благоевград. Премиерът Борисов подчерта: 
„Изграждането на магистралата до Кресна върви усилено. До 20 дни ще започнат строителните дейности по тунел „Железница“, до който трасето вече е готово“. 
Бойко Борисов посочи двете основни предимства на пуснатия в движение участък - овладени свлачища и опазена археология, която ще се превърне в туристическа атракция. 
На въпрос на „Хоризонт“ какво се случва с най-тежкия участък от скоростния път през Кресненското дефиле, Борисов отговори: 
„Аз ще я направя до Кресна, от двете страни на Кресна да спре. Ние сме дали проект. Да стигнем дотам и като ги отворим до месец, тогава ще дойдем, ще говорим“. 
Хиляди хора от цялата област бяха дошли за пускането на отсечката от магистралата. 
Три банки финансират другите важни инфраструктурни проекти за транспортната свързаност на Балканите, допълни министър-председателят. 
В участъка между Благоевград и тунел „Железница“ са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста - над реките Логодашка и Струма, и един надлез. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 хиляди квадратни метра облицовка на откоси и 26 километра мантинела. С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик. Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени. Прогнозната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е над 1,2 млн. лева. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНТ

Коментирайте
Подобни новини
25% от родните студенти са пробвали дрога, световният бич – опиоидите
25% от родните студенти са пробвали дрога, световният бич – опиоидите
Американски санкции спрямо Иран работят, смята Стивън Мнучин
Американски санкции спрямо Иран работят, смята Стивън Мнучин
Теменужка Петкова с горещ коментар за сделката за ЧЕЗ и строежа на АЕЦ "Белене"
Теменужка Петкова с горещ коментар за сделката за ЧЕЗ и строежа на АЕЦ "Белене"
Нинова разкри кога БСП ще върне надвзетите субсидии
Нинова разкри кога БСП ще върне надвзетите субсидииЯндекс.Метрика