Британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит

16.01.2019 г. 08:48:43 ч.
/
Британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит
Британският парламент отхвърли споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей договори с Брюксел, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.
Общо 432 депутати гласуваха против, а 202 се обявиха в подкрепа на сделката на днешното гласуване в Камарата на общините. 
Това означава, че Мей има три работни дни преди да се завърне в парламента и да съобщи какви стъпки ще предприеме оттук нататък.
Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе вот на недоверие към правителството на Мей, след като мнозинството от британските депутати отхвърлиха нейното споразумение. 
"Внесох вот на недоверие към правителството, каза Корбин, определяйки резултата от гласуването по споразумението за Брекзит като "катастрофално" поражение за кабинета", посочва Франс прес.
Обсъждането на вота ще се състои утре. 
След като резултатите от гласуването станаха ясни британският премиер Мей заяви "днешният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя, както и дали и как ще уважи решението на избирателите от референдума“.
"Жителите на ЕС и тези Великобритания заслужават яснота, колкото е възможно по-скоро“, каза още тя.
Бившият британски външен министър Борис Джонсън обяви сделката за мъртва. Джонсън е един от противниците на споразумението на британския премиер Тереза Мей. Според него сделката не е изгодна за Великобритания. Той обяви, че на утрешния вот на недоверие ще гласува за консервативно правителство. 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване в парламента в Лондон.
Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след гласуването тази вечер нарасна, допълва той в изявление, разпространено от ЕК. Юнкер уточнява, че ЕС продължава работата по одобряване на споразумението от Европейския парламент. Той добавя, че при тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие.
С председателя на Европейския съвет Доналд Туск проявихме добра воля, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вложи много усилия, всички показахме гъвкавост, заявява Юнкер. Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване, добавя председателят на ЕК.
Доналд Туск призова за "положително решение". 
"Ако споразумението е невъзможно, а никой не желае Брекзит без споразумение, тогава кой в крайна сметка ще има куража да каже кое е единственото позитивно решение", написа Туск в Туитър. 
Европейският съюз трябва да защити правата на своите граждани във Великобритания, чийто парламент гласува против споразумението по условията за излизане на страната от ЕС, заяви координаторът на Европарламента за Брекзит Ги Верхофстат. "Правата на гражданите трябва да бъдат защитени", каза той след гласуването в британския парламент.
Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че няма да има предоговаряне на сделката за Брекзит. "Съжалявам за изхода от вота за Брекзит в долната камара на британския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на споразумението за излизането от ЕС", заяви Курц, чиято страна беше през втората половина на миналата година ротационен председател на ЕС.
Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолцпредупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС, предаде ТАСС.
"Днес е горчив ден за Европа", написа той в Туитър, коментирайки гласуването в британския парламент против споразумението между Брюксел и Лондон. "Ние сме подготвени, но един хаотичен Брекзит представлява най-лошия от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", смята германският вицеканцлер. 
Лидерът на блока на ХДС/ХСС в Бундестага Ралф Бринкхаус призова всички страни "да запазят спокойствие". "Но ЕС не може да се откаже от своите принципи, макар да искаме и занапред да поддържаме тесни връзки с британците", написа той в Туитър.
Германското правителство с бързи темпове се готви за хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщи на сайта си в. "Ханделсблат", позовавайки се на конфиденциален документ на външното министерство. 
"В светлината на вътрешнополитическата ситуация в Обединеното кралство не трябва да се изключва хаотичен Брекзит", се казва в документа, откъси от който публикува изданието. "Затова правителството ускорява подготовката си, преди всичко в случай на хаотично напускане". 
Малко по-рано британският премиер призова депутатите да гласуват в полза на сделката по Брекзит, която тя постигна с ЕС, като им каза, че имат това задължение заради резултата от референдума през 2016 г.
"Вярвам, че имаме задължението да изпълняваме демократичното решение на британския народ", каза тя, предупреждавайки депутатите, че ЕС няма да предложи никаква "алтернативна сделка".
Снимка:frognews.bg
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток



Яндекс.Метрика