Брюксел обяви план за смекчаване на газовата криза в Европа

13.10.2021 г. 16:57:20 ч.
/
Брюксел обяви план за смекчаване на газовата криза в Европа
Европейската комисия обяви пакет от мерки за облекчаване на скока в цените на енергията, който вдигна рязко сметките в Европа, информира Би Би Си.

Одобрението на орязване на данъци и съвместното закупуване на гориво от членовете на ЕС са сред предложенията.

Цените на енергията достигнаха рекордно високи стойности по различни причини, включително голямото търсене на природен газ, след като икономиките се възстановяват от COVID-19 пандемията.

Европейската комисия беше подложена на натиск да предприеме действия във връзка с критичното положение с цените.

Цената на газа на едро се увеличи с 250% от януари, което предизвика ударно нарастване на разходите за потребителите и бизнеса.

Днес еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон коментира, че Комисията отговаряла на призивите за действие посредством обявяване на "инструментариум за цените на енергията".

Инструментариумът очертава стъпките, които страните членки могат да предприемат, за да намалят сметките за енергия в своите страни, без да нарушават законодателството на ЕС. Той в по-голямата си част потвърждава мерките, които националните правителства вече могат да използват, но обмисля какво още може да направи Комисията.

Симсон увери, че страните членки били в най-добра позиция да смекчат тежестта от повишаването на цените на енергията с наближаването на зимата.

Тя прикани страните от ЕС да обмислят спешна подкрепа за доходите на уязвимите домакинства, държавна помощ за компании и целеви намаления на данъците.

Тя също така посъветва страните членки временно да преустановят плащанията на сметки, когато е необходимо, и да въведат предпазни мерки, за да избегнат изключвания от електрическата мрежа.
Снимка:EPA/БГНЕС
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Антигенен вместо PCR тест при влизане в Англия от днес
Антигенен вместо PCR тест при влизане в Англия от днес
В Колумбия заловиха най-издирвания наркотрафикант
В Колумбия заловиха най-издирвания наркотрафикант
Румъния връща вечерния час, магазини и ресторанти затварят в 21.00 ч.
Румъния връща вечерния час, магазини и ресторанти затварят в 21.00 ч.
Испания обмисля бустерна доза от РНК ваксина на имунизираните с "Янсен"
Испания обмисля бустерна доза от РНК ваксина на имунизираните с "Янсен"Яндекс.Метрика