БСП, ДПС и Патриотичният фронт призоваха за по-бързо влизане на Македония в евросъюза

13.05.2015 г. 12:42:13 ч.
/
БСП, ДПС и Патриотичният фронт призоваха за по-бързо влизане на Македония в евросъюза
Парламентарните групи на БСП, ДПС и Патриотичния фронт се присъединиха към искането за по-бързо влизане на Македония и останалите държави от Западните Балкани в Европейския съюз, настояха и за спирането на наложения петгодишен мораториум за влизането в съюза. В отделни декларации от парламентарната трибуна те призоваха за европеизация на Македония, като поводът е терористичното нападение в Куманово от края на миналата седмица.
"Конфликтът в Куманово ни напомня, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички балкански държави бе белязан с кървави междурелигиозни конфликти, които отнеха живот на стотици хиляди мирни граждани", се казва в декларацията на ДПС, прочетена от лидера на партията Лютви Местан. По думите му единствената страна, която успя да осъществи мирен преход, бе България. "Това се случва именно в страната, в която западни анализатори очакваха да пламне етническия конфликт заради тежкото наследство на възродителния процес. Никакво политическо пристрастие не е в състояние да отрече, че безкръвният преход стана заради модела на толерантността", каза още той и добави, че той не можеше да бъде реализиран без политическа воля.

По думите му особена роля е изиграла именно ДПС, защото избрала да се развива не като затворена етнорелигиозна партия, а като национална либерална партия. "Днес да се твърди, че в Македония се е провалил моделът на ДПС е не просто некоректно, това е цинично твърдение, което чуваме от Патриотичния фронт и Реформаторския блок", подчерта Местан.
"На Балканите има проблеми между отделните народи, които могат да бъдат решени чрез членството им в ЕС. България не трябва да гледа на членството на западните Балкани на криворазбран национален интерес. Тази перспектива на еврочленството трябва да стои пред младите общества на демокрациите. В целия този процес България трябва да съблюдава интересите и на българските малцинства в Македония", добави Местан.
"Не за пръв път исторически събитията предизвикат внимание в България. Но цялостните процеси в Македония, специално и това в Куманово, трябва да бъдат разгледани в по-широк контекст. Наистина трябва да признаем, че в края на 80-те България, включително и заради позициите на БКП, не допусна разгаряне и засилване на етническото напрежение", заяви Янаки Стоилов от БСП, който прочете декларацията на парламентарната група. По думите му трябва да бъде отдадено заслуженото на тези политици, партии, институции, които са предотвратили влизането на България в такъв опасен сюжет.
Снимка:www.forumnews.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи



Яндекс.Метрика