БСП и ГЕРБ влязоха в словесна битка в парламента относно защитата на българските превозвачи

16.05.2018 г. 12:16:24 ч.
/
БСП и ГЕРБ влязоха в словесна битка в парламента относно защитата на българските превозвачи
 БСП и ГЕРБ влязоха в словесна битка в парламента относно защитата на интересите на българските превозвачи във връзка с пакет "Мобилност".
   Българското правителство пропиля една година, без да работи за създаване на коалиция от държави, която да се противопостави на онези страни от ЕС, които подкрепят закона "Макрон", заявиха от "БСП за България" в декларация, прочетена от депутата Димитър Данчев. Според левицата под формата на уж социална справедливост има скрит подтекст, а той е българските превозвачи да бъдат докарани до състояние на фалит и всички техни шофьори да отидат да работят за фирми в старите страни членки на ЕС. Благородният мотив, че предложеният пакет за мобилност е в защита правата на работещите, тяхното по-добро заплащане и право на почивка, всъщност лишава огромен брой хора от работа у нас, отбеляза Данчев.
    "Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц обяви в понеделник, че е приканила българското председателство да изготви конкретни предложения по четирите ключови за България въпроса по първия пакет мобилност от новите правила за превозвачите в Европа и да ги внесе в ЕК. Това означава единствено, че българското правителство не е изпратило нито едно официално предложение до този момент", коментира депутатът от БСП. "За съжаление, политиката в транспорта у нас е на автопилот, а браншът трябва да се спасява очевидно сам и, разбира се, виновни или отговорни в правителството няма да има", каза той. 
   "Не искам да чувам приказки от БСП, че българското правителство е загубило една година. Преди една седмица влязохте в тази тема и я експлоатирате, защото в момента ви е изгодно", заяви Светослав Иванов от ГЕРБ в отговор на декларацията на левицата. Той посочи, че първият пакет "Мобилност" е предложен на 31 май 2017 г. и още на 8 юни Московски предлага решение за червените линии, от които българското правителство не може да отстъпи. Тези червени линии до ден днешен продължават да се защитават от българското правителство, подчерта Иванов. 
   Той отбеляза, че вчера на кръгла маса с превозвачите са присъствали над 600 човека и е изразено становището на българското правителство. Ако се приемат на всеки четири седмици да се прави задължителна почивка, шофьорът да декларира къде да бъде тази почивка, посочи той. Второто решение от вчера е за почивката в кабината - ще имат задължение шофьорите да почиват извън кабините, единствено когато ЕС осигури условия за това - паркинги, охраняеми, където шофьорите ще могат да оставят автомобилите си и да бъдат спокойни и за стоката, добави Иванов. "Утре няма да има протести, утре ще има шествие мирно, което ще бъде в подкрепа на българското правителство", заяви депутатът от ГЕРБ. "Смирете се, замълчете за малко, докато българското правителство си върши работата", призова той БСП.
Снимка:www.manager.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи



Яндекс.Метрика